Volledig scherm
Michiel Emmery op het kerkplein in Son en Breugel © Fotopersburo van de Meulenhof BV

'Kosten kerk Son gierend uit de pan'

SON EN BREUGEL - Volgens Michiel Emmery kost archeologisch onderzoek kerklocatie Son acht ton meer dan dat gemeente begroot.

Meer dan zestig uur onderzoek zitten er in. Maar die waren volgens Michiel Emmery de moeite meer dan waard. Nu is volgens de Son en Breugelnaar onweerlegbaar dat de gemeente de kosten voor het archeologisch onderzoek onder en rond de te slopen kerk veel te laag inschaalt. Hij legt de resultaten dinsdag voor aan de Sonse politiek.

Volgens Michiel en zijn broer Geit, de bekende Sonse dorpsarcheoloog, gaat Son en Breugel erg lankmoedig om met de archeologische waarde van het kerkgebied, volgens hen een ‘hotspot’ voor resten uit onder meer de Steentijd. Michiel Emmery deed een hartstochtelijk betoog in de commissievergadering van begin juli. De 45.000 euro die de gemeente reserveert voor archeologisch onderzoek op deze locatie is een lachertje, zo verklaarde hij. Volgens hem moest de gemeente eerder denken aan een bedrag tussen de 1,1 en 1,3 miljoen euro.

Hem werd gevraagd om de berekeningen beter te onderbouwen en dat verzoek was niet aan dovemansoren gericht. Emmery trok alle registers open: hij sprak mensen, vroeg de gemeente om documenten, deed cartografisch onderzoek en nam een adviesbureau in de arm.

Het college baseert het bedrag van 45.000 euro op een rapport van de omgevingsdienst. Dat document is ontleed door Emmery. ,,De omgevingsdienst gaat uit van gegevens die tekortschieten danwel fout zijn”, vertelt hij. ,,Zowel de oppervlakte van de nieuwe mfa (multifunctionele accommodatie, red.) als de kosten per vierkante meter archeologisch onderzoek kloppen niet.”

Aandringen

Dat laatste kan Emmery aantonen aan de hand van de kostenstaat van de opgravingen die de gemeente in 2009 liet doen op de tijdelijke parkeerplaats, de plek waar voorheen de pastorie stond. Emmery kreeg dat document pas na lang aandringen. ,,In de eerste offerte werd 24 euro per vierkante meter voor archeologisch onderzoek genoemd. Dat bedrag heeft de omgevingsdienst als uitgangspunt genomen. Maar er werd op die locatie veel gevonden, er moest dieper worden gegraven, de uiteindelijke kosten bedroegen bijna 88 euro per meter.”

Emmery stelt dat het naastgelegen kerkhof vroeger tijdelijk richting het westen is uitgebreid. ,,Tot tegen de tuin van de toenmalige pastorie. De mfa komt straks voor een groot deel te staan bovenop die oude begraafplaats.” Bij proefsleufopgravingen in 2004 voor de ingang van de huidige kerk werden al veel stoffelijke resten blootgelegd; schedels en botten. ,,Dat zal verder westwaarts ook het geval zijn. Bij de opgravingen in 2009, waarvan we de contouren precies weten, is die locatie nét niet geraakt. Het hele gebied moet grondig worden onderzocht.”

Emmery vond meer gegevens en zette alles op een rijtje. Hij komt niet aan de eerder door hem genoemde ‘1,1 tot 1,3 miljoen euro’. ,,Ik zat te hoog.” Volgens hem moeten 843.083 euro worden begroot voor het archeologisch onderzoek. Bijna acht ton meer dan de gemeente nu voor ogen heeft. ,,De conclusie blijft staan: de kosten vliegen gierend uit de pan.”

Zie ook: Bouw rond Kerkplein Son plots onzeker, kosten misschien veel hoger