Volledig scherm
De Sint-Petrus' Bandenkerk in Son. © FotoMeulenhof

Landelijke VVD in de bres voor behoud kerk Son

SON EN BREUGEL - De landelijke VVD vindt de kerk in Son een 'wederopbouwparel die moet worden beschermd tegen afbraak en/of verval', zo blijkt uit Kamervragen.

Tegenstanders van sloop van de Sint-Petrus' Bandenkerk krijgen steun uit onverwachte hoek. VVD-Kamerlid Antoinette Laan-Geselschap heeft maandag een reeks Kamervragen gesteld over wederopbouwarchitectuur. Daarbij wil ze expliciet van minister Ingrid van Engelshoven (D66) weten of 'zij de mening deelt dat wederopbouwparels, zoals bijvoorbeeld de Sint-Petrus Bandenkerk te Son, moet worden beschermd tegen afbraak en/of verval.'

Terughoudend

Laan wijst er in haar vragen op dat er landelijk 187 wederopbouwpanden zijn aangewezen als rijksmonument. Panden die deze lijst net niet gehaald hebben, blijven nu vaak onbeschermd, aldus het VVD-Kamerlid. Gemeenten zijn vaak terughoudend in het toekennen van een monumentale status. Ook in Son en Breugel speelt dit: uitgangspunt bij het toekennen van een monumentale status is dat de eigenaar mee wil werken. De kerk besloot al een aantal jaar geleden tot verkoop en sloop van het kerkgebouw, en dus kwam die monumentale status er nooit.

De VVD-Kamerfractie wil daarom dat de minister extra aandacht heeft voor panden zoals de Sonse kerk, die nu tussen de wal en het schip vallen. Laan vraagt de minister daarom in overleg te treden met gemeenten, erfgoedorganisaties en pandeigenaren. 

Onduidelijk

Opvallend is dat de Sonse VVD in de vorige coalitie juist instemde met de sloop. De status van de kerk is op dit moment onduidelijk. De gemeente heeft een contract met de parochie over sloop van het kerkgebouw. Dat wil de gemeente echter opschorten zolang er nog over een nieuwe coalitie wordt onderhandeld. Gesprekken daarover met de parochie vorderen schijnbaar moeizaam, want na ruim een maand is er nog steeds geen nieuwe afspraak. Laat staan dat sloop alsnog van de baan is, zoals een raadsmeerderheid dat sinds de verkiezingen eigenlijk wil.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement