Volledig scherm
Veel betrokkenen waren vrijdag aanwezig bij de officiële start van de nieuwbouw van het gemeentehuis in Son. © FotoMeulenhof

Nieuwe gemeentehuis in Son moet niet voelen als werken

SON - Prins Wim en zijn gevolg, hofkapel De Bloaskaken én de omwonenden van het nieuw te bouwen gemeentehuis in Son en Breugel waren er allemaal bij vrijdag: de officiële start van de bouw van het nieuwe gemeentehuis. 

Waar in de Airbornestraat eens de bibliotheek stond, nu nog een gapend gat, staat binnenkort het nieuwe gemeentehuis, althans een van de vleugels. In de hal van het nog te renoveren hoofdgebouw sprak projectwethouder Kees Vortman de aanwezigen toe. Hij noemde de start van het huidige gemeentehuis, gebouwd in 1965, en de eerstesteenlegging door de toenmalige burgemeester Steinweg. ,,Maar dat is niet meer van deze tijd. Een gemeentehuis is niet iets van het bestuur, maar iets van de gemeenschap.”

In het nieuwe gemeentehuis, naar ontwerp van Inbo Architecten, doet het nieuwe werken met flexplekken zijn intrede. Vortman: ,,Het carnavalsbord dat hier aan de gevel hangt kan dan worden aangepast in ‘Ge zult ’t misschien nie merke, mar ze kunne hier ok ’t nieuwe werke’. Want volgend jaar met carnaval hopen wij in ons nieuwe gebouw te zitten.”

Quote

Aan de ene kant staan dan mensen die visie over het dorp hebben, en aan de andere kant mensen die belang bij het dorp hebben.

Henk Driekus Vogels

‘Onderaannemer’ Henk Driekus Vogels bracht hierna met een onvervalste buut over de politiek de carnavalssfeer naar een hoogtepunt: ,,Wij bouwvakkers zijn niet zo van het praten, maar meer van het doen. En bij de gemeente is het krek andersom.”

Hij had de burgemeester gevraagd wat voor gebouw het nieuwe gemeentehuis moest worden. ,,Nou, zei de burgemeester, ik wil een huis waar de ambtenaren zich thuis voelen. Ze moeten niet het gevoel hebben dat ze op het werk zijn.”

Hij hekelde ook het gedoe rond het nieuwe dorpshuis, de vleermuizen en de kerk, en zag het al voor zich om in dat ‘colosseum van Son’ de verkiezingsstrijd te houden. ,,Aan de ene kant staan dan mensen die visie over het dorp hebben, en aan de andere kant mensen die belang bij het dorp hebben.”

Vervolgens trok het gezelschap naar buiten, waar op de bouwplaats Prins Wim samen met de bewoners van de aangrenzende zes appartementen op een knop drukte waarmee confettisnippers de lucht in werden geblazen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement