Volledig scherm
Het Science Park op Ekkersrijt moet een veel groenere aanblik krijgen. © Gemeente Son en Breugel

Ook Science Park in Son heeft een kerk en kroeg nodig

SON EN BREUGEL - Het Science Park op Ekkersrijt is met meer dan 5.000 werknemers inmiddels een dorp op zichzelf. Maar de voorzieningen die bij zo'n dorp horen, ontbreken nog. Daar willen gemeente en ondernemers verandering in brengen.

Wat de werknemers van Tegema het meest missen op het Science Park in Ekkersrijt? ,,Een stoep", luidt het resolute antwoord van Wim van den Broek, directielid van het ingenieursbedrijf. Want als de ruim 5.000 werknemers die het gehele bedrijventerrein telt aan het lunchwandelen slaan, lopen ze met z'n allen op de rijbaan. Trottoirs zijn er namelijk nauwelijks. Het leidt met name even na het middaguur tot getoeter, irritaties en soms zelfs gevaarlijke situaties.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
In de toekomst moet het Science Park een duidelijk centrum krijgen met een 'markant gebouw'. © Gemeente Son en Breugel

Het stoepentekort is voor veel bedrijven en werknemers het voornaamste concrete aandachtspunt. Maar de ambities in de gezamenlijke toekomstvisie van gemeente en ondernemers reiken verder. De voornaamste boodschap, vrij vertaald: het Science Park mag best wat meer smoel krijgen. Bijvoorbeeld door het terrein een soort van centrum te geven, met de bedrijventerreinvariant van een kerk en kroeg. Er zou op termijn een 'markant gebouw' met een hoogte van zeventig meter moeten verrijzen. Daarin of -omheen is dan ruimte voor gemeenschappelijke horeca. Ook de rest van het terrein zou zich meer naar dat centrale punt moeten richten. Zo streven gemeente en bedrijven naar een opbouw in hoogte. Aan de rand mogen gebouwen twintig meter hoog zijn, in de ring rond het centrum veertig.

Ook het groen is een belangrijk aandachtspunt. ,,Het Science Park is al groener dan de rest van Ekkersrijt", vertelt Eef Mengers namens de gemeente Son en Breugel. Waar elders op Ekkersrijt tachtig procent aan bebouwing is toegestaan, is dat hier vijftig procent. ,,Maar dat groen is nu te vaak een grasveld achter het hek van een bedrijf. En de onbebouwde ruimte staat vaak vol met auto's: die willen we uit beeld zien te krijgen." Ook daar waar het groen wel openbaar is, valt nog heel wat te winnen. ,,Neem bijvoorbeeld de centrale vijver. Daar ligt nu alleen een kaal grasveld omheen. Wat meer beplanting zou daar niet misstaan."

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Afgekocht, Son, Ekkersrijt © Ronald Otter

Een bedrijventerrein met tientallen bedrijven en duizenden werknemers heeft ook een groot nadeel: veranderingen zijn lastig door te voeren. Voor een stoep langs de weg moeten vaak meerdere eigenaren bereid zijn mee te werken. En auto's verdwijnen alleen uit het straatbeeld als bedrijven in een parkeergarage investeren. ,,Het is een visie", schetst Mengers. ,,Veranderingen kunnen we niet van de een op de andere dag afdwingen. Maar nieuwe plannen worden er wel aan getoetst." Een markant gebouw, kortom, zou er bij een geïnteresseerde partij zomaar eens kunnen komen. Maar de felbegeerde stoep? Die kan wel eens een lange adem vergen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement