Volledig scherm
De Sint Petrus’ Bandenkerk in het hart van Son is al jaren punt van discussie. © Jurriaan Balke

Over de Sonse kerk lijkt alles al gezegd

AnalyseSON EN BREUGEL - Het is in Son en Breugel stil in aanloop naar de verkiezingen. Misschien wel omdat geen van de partijen er écht belang bij lijkt te hebben de discussie over de kerk nog eens op scherp te zetten.

Blijft-ie staan of gaat hij later dit jaar alsnog tegen de vlakte? De toekomst van de Sint-Petrus’ Bandenkerk in Son is al anderhalf jaar het politiek discussiepunt nummer één in Son en Breugel. En daarmee ook de voornaamste inzet voor de gemeenteraadsverkiezingen. Met dank aan die ene vleermuis die niet wilde wijken, want zonder zijn aanwezigheid zou het kerkgebouw inmiddels al tot het verleden hebben behoord.

Hoe je ook tegen de toekomst van de kerk en het omliggende dorpshart aankijkt, het uitstel van de sloop heeft één groot voordeel. Het levert in elk geval een dankbaar twistpunt op. Want wat viel er in Son en Breugel anders te kiezen? De discussie over de bestuurlijke toekomst heeft een definitieve wending genomen. Eindhoven en Nuenen gaan samen, Son en Breugel koos in grote meerderheid voor zelfstandigheid. Hoe precies, dat zal tijdens de komende raadsperiode duidelijk moeten worden; de vraag komt voor deze verkiezingscampagne te vroeg.

Sonniuspark

Verder gaat het eigenlijk best prima. In Sonniuspark wordt volop gebouwd. De gemeente probeert op het gebied van duurzaamheid en klimaat voorop te lopen; die ambitie krijgt met onder meer ledverlichting langs de straten en een grote pot voor leningen om zonnepanelen op particuliere daken te financieren een steeds concreter gezicht. Politiek gevoelig is nog wel de ontwikkeling van het centrum van Breugel. Al zitten de stekeligheden dan niet zozeer bij de ontwikkeling op zich. Maar meer bij de communicatie met omwonenden, die oppositiepartijen Dorpsvisie en CDA onvoldoende vinden. College en coalitie willen te snel en luisteren niet, is hun verwijt.

En dat is precies de politieke breuklijn die ook in de discussie over de toekomst van de kerk zichtbaar is. CDA en met name Dorpsvisie werpen zich op als stem van het volk, of in elk geval van de flinke groep mensen binnen én buiten de gemeente die de kerk graag wil behouden. Coalitiepartijen Dorpsbelang, VVD en PvdA/GroenLinks stellen daartegenover dat zij juist eindelijk doorpakken in het slepende centrumdossier. Zonder nog meer tijd te verliezen door het in hun ogen onhaalbare behoud van de kerk opnieuw te onderzoeken.

Nieuwe dilemma's

Maar juist sinds de vleermuis de sloop over de verkiezingen heen tilde, is het oorverdovend stil rond de kerk. Niemand heeft er op dit moment blijkbaar belang bij de discussie nog verder op de spits te drijven. De coalitiepartijen lijken aan hun theewater te voelen dat de weerstand toch aanzienlijker is dan zij vorig jaar vermoedden. Als zij werkelijk overtuigd waren van het huidige centrumplan, was dit immers het moment om van de daken te schreeuwen dat er eindelijk iets aan de uitstraling van het Sonse centrum gaat gebeuren. En dat behoud van de kerk ook weer tot nieuwe dilemma’s - Wat te doen met het Vestzaktheater? Waar ligt de toekomst van de bibliotheek? - en dus uitstel leidt.

Maar ook Dorpsvisie en CDA roeren zich niet nogmaals. Misschien omdat het niet meer echt nodig is. Iedereen in Son en Breugel heeft al wel meegekregen dat een stem op een van hen een stem voor behoud van de kerk is. Maar wellicht ook omdat de partijen zelfs bij een glansrijke overwinning het vervolg niet in eigen hand hebben. Want wat als de parochie op haar strepen gaat staan en bij sloop blijft? Of als de volgens de oppositie serieus geïnteresseerde partijen toch afzien van herontwikkeling? Hoe harder Dorpsvisie en CDA nu roepen, des te harder klapt ook het deksel op hun neus als de kerk onverhoopt toch om moet. En dan is er nog D66, dat na ruim twintig jaar terug hoopt te keren in de raad. De partij leek zich als verklaard, maar niet geharnast voorstander van behoud van de kerk meteen een interessante positie te kunnen verwerven. Het dossier staat immers zo centraal dat een andere coalitie dan ofwel de huidige ofwel Dorpsvisie/CDA zeer moeilijk ligt. Maar nog voor de verkiezingen is het al hommeles binnen de partij; het maakt de kans er daarmee niet groter op dat D66 als joker uit de stembus komt. Het lijkt daarmee volgende week nog meer een strijd te worden tussen twee blokken dan tussen zes partijen. Met daarbij één hoofdvraag: blijft-ie staan of gaat hij alsnog tegen de vlakte?

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement