Volledig scherm
Vincent Blom. © René Manders

Pastoor Vincent Blom volgt Mennen op als gedelegeerde liturgie

SINT-OEDENRODE - Pastoor Vincent Blom is door bisschop De Korte benoemd tot bisschoppelijk gedelegeerde voor de liturgie in het bisdom Den Bosch.

Namens de bisschop behartigt hij alles wat met het werkveld ‘liturgie’ te maken heeft. Ook maakt hij straks namens het bisdom deel uit van de Nationale Raad voor de Liturgie. Blom volgt daarmee pastoor Cor Mennen op, die deze week met emeritaat (pensioen) is gegaan.

Voor Blom betekent dit een uitbreiding van zijn taken. Hij blijft werkzaam als pastoor van de Heilige Odaparochie in Sint-Oedenrode en deken van het dekenaat Veghel-Sint-Oedenrode. Verder is pastoor Blom ook nog benoemd tot hoofdaalmoezenier van de diocesane bedevaarten. "We zullen hierdoor binnen het team de taken wat anders moeten gaan verdelen."

De gedelegeerde krijgt tal van taken op het gebied van liturgie. Hij beoordeelt bijvoorbeeld of bij een verbouwing of restauratie van een kerk de inrichting van de altaarruimte aan de normen voldoet, of leidt een avond over liturgische vorming bij een parochie. Daarnaast adviseert hij de bisschop over liturgische zaken en is mede verantwoordelijk voor de grote diocesane plechtigheden die veelal in de St. Jan in Den Bosch plaatsvinden. "Het is eigenlijk heel breed. Ik moet hier de komende tijd in gaan groeien."

Vincent Blom is sinds 2009 pastoor van de Odaparochie en deken van het dekenaat Veghel-Sint-Oedenrode, dat zich uitstrekt van Son en Breugel tot Berlicum en van Den Dungen tot Boerdonk.

Best e.o.