Volledig scherm
Tractor academie Norbert Heesakkers. Foto: Wendy Schellekens © xxx

Primeur in Son: ook zonder benen op de tractor

SON - Tien jaar geleden verloor Norbert Heesakkers zijn onderbenen bij een zwaar ongeval met de vrachtwagen. Hij rijdt nu in een aangepaste bus, maar zou ook graag in aanmerking komen voor een tractorrijbewijs.

 ,,Dat vergroot mijn mogelijkheden op de arbeidsmarkt”, zegt de Gemertenaar. ,,Denk aan het maaien van gras, het rijden op een heftruck of een maishakselaar. Mits een werkgever bereid is om een aangepast voertuig aan te schaffen, komen die banen in beeld.”

Met de hand bedienen
Sinds de introductie van het verplichte tractorrijbewijs in 2015 was het voor mensen met een zware lichamelijke beperking niet mogelijk om het papiertje te bemachtigen. Aan die situatie is een einde gekomen. De Tractor Academie, gevestigd op bedrijventerrein Ekkersrijt in Son, heeft een tractor laten ombouwen, zodat die volledig met de hand te bedienen is. Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) heeft haar goedkeuring gegeven, waarmee het Sonse bedrijf een Nederlandse primeur heeft.

Eigenaar Martie Aarts richtte zich al sinds de start van zijn bedrijf in 2015 mede op mensen met een beperking. Zo werkt hij intensief samen met gemeenten. ,,Tot 2015 mochten mensen bij de sociale werkvoorziening met een eenvoudig certificaat op een grasmaaier of mini-tractor zitten”, vertelt Aarts. ,,Door de introductie van het tractorrijbewijs was dat plotseling niet meer toegestaan. Daar zijn wij op ingesprongen.”

SynDroom
Een goed voorbeeld zijn de lotgevallen van de verstandelijk beperkte tweeling Martijn en Stephan van Duijn, twee hoofdrolspelers in de eerstvolgende uitzending van Hotel SynDroom, het programma van presentator Johnny de Mol. De broers uit Katwijk werkten in de groenvoorziening, maar moesten na de introductie van het t-rijbewijs in de wintermaanden aan de slag in een postsorteercentrum. Door deelname aan Hotel SynDroom kregen zij de mogelijkheid om rijlessen te volgen in Son. In januari deden ze examen. De glimlach bij Aarts verraadt dat de afloop succesvol was, maar officieel is dat pas komende woensdag (21.30 uur) te zien bij RTL 4.

Geïnspireerd door de ervaringen met de tweeling besloot Aarts om ook mensen met een lichamelijke beperking tegemoet te komen. Mensen die bijvoorbeeld één of twee benen missen, kwamen nooit in aanmerking voor het t-rijbewijs. Aarts: ,,Mensen met een beperking moeten vooraf altijd een CBR-rijtest doen. Een van de eisen is dat ze voldoende druk kunnen uitoefenen op de benen danwel prothesen. Dat probleem omzeil je met deze aangepaste tractor.”

Hij vermoedt dat er veel vraag naar is. ,,Gezien het grote aantal reacties sinds onze officiële CBR-erkenning heb ik daar veel vertrouwen in.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Best e.o.