Volledig scherm
© FotoMeulenhof

Provincie: 'eerst goed kijken naar vleermuizen in kerk Son'

SON EN BREUGEL - Als er daadwerkelijk vleermuizen in de Sonse kerk worden aangetroffen, is dat reden om de sloopwerkzaamheden direct stil te leggen, zo laat de provincie weten.

Voordat de sloop van de Sint-Petrus' Bandenkerk in Son echt kan beginnen, moet de gemeente nog een keer controleren of er geen vleermuizen aanwezig zijn. En als de dieren er dan daadwerkelijk nog blijken te zitten, dan kan de sloop voorlopig niet doorgaan. Dat laat de provincie desgevraagd weten. 'Momenteel zijn niet alle maatregelen genomen, die vooraf zijn aangegeven', schrijft een woordvoerder. Ze doelt daarmee met name op de komst van een vleermuistoren die er eigenlijk al had moeten staan. 'Dat betekent dat opnieuw moet worden onderzocht of de vleermuizen aanwezig zijn en of aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn.'

De sloop van de Sonse kerk is al anderhalf jaar een heet hangijzer. De naoorlogse kerk is weliswaar geen monument, maar een grote groep Sonnenaren en een aantal landelijke erfgoedorganisaties spreken niettemin van een uniek gebouw. Zij willen dat het blijft staan en een andere functie krijgt. De vleermuis dient daarbij als een soort laatste redmiddel: bij uitstel gaat de sloop waarschijnlijk voor de verkiezingen niet meer door. En zou er - afhankelijk van de uitslag - alsnog een politieke meerderheid voor behoud kunnen komen.

Wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen geeft aan dat er inderdaad 'nog een laatste check plaats dient te vinden'. Hij wil niet vooruitlopen op de consequenties als er vleermuizen worden aangetroffen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement