Volledig scherm
Een van de verdachten wordt meegenomen © Bert Jansen

Rechtszaak drugslab op Ekkersrijt in Son dat in vlammen opging (video)

DEN BOSCH/SON - Brand, per ongeluk? Of toch brandstichting, met alle gevolgen van dien? Die vraag krijgt de Bossche rechtbank dinsdag voorgelegd als ze de zaak behandelt van het drugslab op Ekkersrijt
dat half september vorig jaar in vlammen opging.

Er was gelig licht gezien dat vanuit een oude ommuurde boerderij scheen. Tien tegen een dat dat een hennep-kwekerij zou zijn. Binnen ontstond paniek, de agenten hoorden geschreeuw en gerommel en opeens vloog de hele boel in lichterlaaie. Drie vluchtende mannen werden in hun kraag gevat. Twee kwamen uit Colombia, de derde uit de Dominicaanse Republiek.

De brand was met veel moeite te blussen. En toen de laatste vlam uitging, werd de ruïne meteen afgesloten: de hele zaak stond op instorten. Pas dagen later toen alles veilig was, vonden politie en brandweer een cocaïnepers, grote tonnen met kleine restjes cocaïne en vaten met chemicaliën. Geen productielab, denkt officier Janine Kramer, maar wel een professionele cocaïne-wasserij. En volgens haar hebben de mannen alles in lichterlaaie gezet, en daarbij levensgevaar veroorzaakt voor zichzelf, de brandweer en de politie.

Een rapport zegt zwart op wit dat het weinig anders kan zijn dan opzet. De steekvlam, de snelheid waarmee het vuur om zich heengreep: volgens de deskundigen leidt het weinig twijfel. Maat twijfel hoort niet in een rechtbank, weet De Rooij. Hij las in het rapport dat 'het enige dat de brand kan verklaren naast opzet', een elektrische storing is. Dat is volgens het rapport 'niet waarschijnlijk' maar het valt nooit helemaal uit te sluiten.

De rechtbank mag nu de knoop doorhakken.

In een boerderij op industrieterrein Ekkersrijt in Son is vrijdagmiddag rond 12.30 uur brand uitgebroken. Er zou een drugslab zijn gevestigd in het pand. De politie heeft 3 mannen aangehouden.
Bij een oude boerderij op industrieterrein Ekkersrijt in Son zijn vrijdagmiddag rond 13.00 uur 3 mannen (47, 43 en 40) uit Colombia en de Dominicaanse Republiek opgepakt. In het pand was een drugslab gevestigd.

Best e.o.