Volledig scherm
Ingang Rendac aan de Hoberglaan in Son © FotoMeulenhof

Rendac in Son stinkt enorm, mensen in Blixembosch in Eindhoven hebben hier al nachtenlang last van

SON/EINDHOVEN - Mensen in de Eindhovense wijk Blixembosch hebben al dagen - en vooral nachten - achtereen last van stank die veroorzaakt wordt door Rendac in Son. Het destructiebedrijf is naarstig op zoek naar de oorzaak, maar heeft die nog niet gevonden. 

Volgens een woordvoerder van de provincie kwamen over de Rendac 30 stankklachten in zeven dagen binnen bij de Milieuklachtencentrale. Dat is opmerkelijk veel. Ook op Facebook klagen Eindhovenaren hun nood. Een inwoonster van de wijk Blixembosch schrijft dat ze al nachten achtereen wakker wordt van de stank. 

Toezicht

De regionale omgevingsdienst (voormalige milieudienst) is op de hoogte en ook al in overleg met Rendac. De omgevingsdienst moet toezicht houden op het naleven van vergunningen.  

Woordvoerder Sjors Beerendonk van Rendac zit in de maag met de kwestie. ,,Rendac investeerde in de loop van de jaren miljoenen euro's in geurbestrijding. Het heeft beslist onze prioriteit. Zo veel klachten, dat is natuurlijk niet de bedoeling."

Quote

Zo veel klachten, dat is natuurlijk niet de bedoeling

Sjors Beerendonk, Rendac

Hoeveel geurklachten er normaal gesproken wekelijks zijn weet Beerendonk niet. ,,We zijn nu eenmaal een geurgevoelig bedrijf. Nul klachten is niet realistisch. Maar 24 is wel echt veel." Dat bevestigt de provinciewoordvoerder ook. Beerendonk zegt dat een eerste controle van de processen nog geen eenduidige oorzaak heeft opgeleverd. ,,Maar duidelijk is wel dat de windrichting en de warmte niet in ons voordeel werken." Het onderzoek naar de stankoverlast gaat door.