Volledig scherm
Sytze van Stempvoort (links) van PeelPioneers en Eric Segers van Renewi gaan aan de slag met het winnen van grondstoffen uit citrusschillen. © Renewi

Ruim een miljoen voor Sonse schillenboer 2.0

SON - Start-up PeelPioneers bouwt een recycling installatie voor citrusschillen op het Sonse terrein van Renewi, dat de schillen aanvoert. In het najaar gaat de installatie draaien. 

De BOM Brabant Ventures, Stichting DOEN en ABN-AMRO investeren samen ruim een miljoen euro in PeelPioneers. De Amsterdamse start-up schaft met dit geld machines aan die etherische oliën voor schoonmaakmiddelen en pulp voor veevoeder kunnen halen uit citrusschillen. De schillen worden door Renewi (voorheen Van Gansewinkel) bij supermarkten, cateringbedrijven en horeca-gelegenheden opgehaald. 

Inzamelstructuur

„We hoeven geen extra vervoersbewegingen in te brengen. Wij hebben al een landelijke inzamelstructuur en netwerk van klanten. Peelpioneers levert de technologie en machines. Peelpioneers levert specifiek voor de schillen de technologie en machines en daarmee maken we de cirkel rond", legt Eric Segers van Renewi uit. „Wij hebben onze bestaande klanten gevraagd wat ze van het plan vinden. Iedereen was enthousiast. Ze moeten wel zelf het afval scheiden, zodat wij het gescheiden kunnen ophalen. Daarvoor zetten we bij onze klanten speciale, duidelijk herkenbare oranje rolcontainers neer." 

Citruspulp

Jaarlijks worden er in Nederland 250 miljoen kilo citrusschillen weggegooid. Omdat die schillen voor problemen zorgen bij de compostering en vergisting van gft-afval, komt een groot deel terecht in verbrandingsovens. „Dat is zonde omdat daarmee waardevolle grondstoffen verloren gaan", stelt Sytze van Stempvoort, een van de oprichters van PeelPioneers. Hij verwacht met de installatie dagelijks 25.000 tot 50.000 kilo citrusschillen te kunnen verwerken tot etherische oliën en citruspulp. 

Reinigingsmiddelen

„Duizend kilo schillen leveren reinigingsmiddelen voor 4500 vierkante meter schone vloer en gezonde bijvoeding voor 200 koeien op. Daarnaast zorgt het voor een afname van 220 kg CO2, wat vergelijkbaar is met de milieubelasting van 500 douchebeurten van 10 minuten", legt Van Stempvoort uit. „Verder willen we op termijn ook andere bestanddelen van de schillen, zoals cellulose en pectine verwerken tot waardevolle producten. We gebruiken het geld van onze investeerders voor de aanschaf van machines, de bouw van de verwerkingslijn en werkkapitaal maar ook voor verder onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor werken we samen met verschillende kennisinstituten, waaronder de TU Delft."

Samenwerking

Het is niet de eerste keer dat Renewi samenwerkt met een start-up voor het hergebruik van (organisch) afval. „Wij zijn continu op zoek naar nieuwe, innovatieve manieren om afvalstromen te verwerken tot waardevolle grondstoffen waarmee nieuwe producten gemaakt kunnen worden", stelt Segers. „Onze visie is dat afval niet bestaat, het partnerschap met PeelPioneers sluit daar perfect op aan."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement