Volledig scherm
© ThinkStock

Seniorenraad heeft woonwensen in Son onderzocht

SON EN BREUGEL - Meer dan twintig procent van de senioren in Son en Breugel overweegt de komende vijf jaar binnen het dorp te verhuizen. De SeniorenRaad heeft samen met SonenBreugelVerbindt hun woonwensen geïnventariseerd.

De voorkeur van veel senioren in Son en Breugel gaat uit naar een appartement of (semi)bungalow in de vrije sector tot duizend euro kale huur per maand in het centrum van het dorp. Ook is er vraag naar huurappartementen in de sociale sector. Bij nieuwbouw moeten deze woningen meer dan 60 vierkante meter omvatten, en levensloopbestendig zijn.

Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van een enquête die door de SeniorenRaad Son en Breugel is gehouden onder de deelnemers van het Seniorenpanel en het digitale platform SonenBreugelVerbindt. Er waren 171 respondenten tussen de 60 en 90 jaar, en dat aantal geeft volgens de SeniorenRaad een goede afspiegeling van de woonwensen van deze leeftijdsgroep.

Doorstroming

Met de bouw van nieuwe huurwoningen voor senioren komt een evenredig aantal gezinswoningen vrij, wat weer goed is voor de doorstroming van jongere woningzoekenden. Op het wensenlijstje staat verder dat de gemeente werk moet maken van de bouw van een wooncomplex van voldoende omvang met een 24-uurs zorggarantie. Zo’n wozoco moet uiterlijk over vijf jaar gerealiseerd zijn.

Daarnaast blijkt er belangstelling te zijn voor een tweede CPO-project (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Er komt mogelijk al een CPO-project aan de IJssellaan op de locatie van de voormalige basisschool De Gentiaan.

Voor een tweede CPO-project moet dan grond beschikbaar worden gesteld. Ook wordt aan de gemeente hulp gevraagd om tot een overzichtelijk aanbod (qua prijs en kjwaliteit) te komen voor gangbare aanpassingen en hulpmiddelen in en rond de woningen. En de gemeente moet het mogelijk maken voor senioren om een hypothecaire blijverslening af te sluiten, waarmee senioren hun woning geschikt kunnen maken voor langdurige zelfstandige bewoning.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement