De Sint Petrus’ Bandenkerk in het hart van Son.
Volledig scherm
De Sint Petrus’ Bandenkerk in het hart van Son. © Jurriaan Balke

Sloop kerk Son steeds dichterbij

SON EN BREUGEL - De sloop van de St. Petrus' Banden-kerk in Son en Breugel komt steeds dichterbij. Deze week viel bij de gemeente een zogenoemde 'sloopmelding' binnen. Daarin geeft het bestuur van de Heilige Oda-parochie aan voornemens te zijn om het gebouw in het centrum te gaan afbreken. 

Er moeten vervolgens nog enkele procedurele stappen worden gezet. De kerk moet formeel aan de eredienst worden onttrokken; er zullen dan geen missen en vieringen meer worden gehouden, de kerk gaat dicht. Ook bivakkeren er nog vleermuizen in het gebouw, die verdwenen moeten zijn voordat de sloophamer zijn werk kan doen. Volgens een zorgvuldig protocol en onder begeleiding van experts wordt nu al aan een oplossing gewerkt. 

De gemeente is met het parochiebestuur in gesprek over de definitieve aankoop van de kerk. Zeker is dat de levering pas gebeurt ná de sloop. Het gebouw wordt in eerste instantie afgebroken tot op maaiveld. De vloer wordt pas verwijderd als er later weer gebouwd wordt op die locatie. 

Er is op die plek woningbouw voorzien. En een klein deel van de grond onder de huidige kerk wordt benut voor de nieuwe multifunctionele accommodatie, die verrijst op het naastgelegen parkeerterrein. In het hele proces van sloop en bouw zal er veel aandacht zijn voor de ingeschatte hoge archeologische waarde van het gebied. 

Ook heeft het parochiebestuur inmiddels een verzoek ingediend bij de gemeente om tot een aangepast bestemmingsplan te komen voor het gebied achter alleenstaande kerktoren. Daar wordt de nieuwe, kleinschalige kerk gebouwd.