Volledig scherm
Imkerscollectief De Honingtuin krijgt de prijs overhandigd © FotoMeulenhof

Son en Breugel viert samen de duurzaamheid

SON EN BREUGEL - De eerste duurzaamheidsprijs van de gemeente Son en Breugel is dinsdagavond - op de Dag van de Duurzaamheid - uitgereikt aan Imkerscollectief De Honingtuin.

,,In Breugel is een paleis ontstaan voor insecten en bijen. Zo levert dit initiatief een bijdrage aan de biodiversiteit in de gemeente", kondigden Fenna Bosch en Aimee Lombarts van de Sonse jeugdgemeenteraad de winnaar aan van de duurzaamheidsprijs 2017: het Imkerscollectief de Honingtuin.

In een goed bezet Vestzaktheater werd gisteravond de Frans Zaal Bokaal - vernoemd naar de vorig jaar november overleden IVN-voorman - uitgereikt aan drie leden van De Honingtuin. Zij kregen ook een cheque van 1.500 euro. Daarna was het de beurt aan Hans Gaillard: de burgemeester mocht de winnaar van Jeugd in het Groen bekendmaken. ,,De prijs heeft de vorm van een walnoot. Die kan uitgroeien tot een notenboom. Heel toepasselijk, want zo'n boom heeft achttien jaar nodig om volwassen te worden." Winnaars Hidde Dekkers en Mees Beärda, ook leden van de jeugdgemeenteraad, hebben de 'Energie Glide' bedacht en met dit idee 250 euro gewonnen. ,,Speeltoestellen energie laten opwekken", luidde de bondige uitleg.

Quote

In Breugel is een paleis ontstaan voor insecten en bijen. Zo levert dit initiatief een bijdrage aan de biodiversi­teit in de gemeente

Fenna Bosch en Aimee Lombarts van de Sonse jeugdgemeenteraad

Op de Avond van de Duurzaamheid was er ook aandacht voor twee nieuwe initiatieven, een project voor klein duurzaam wonen en een nieuwe beweging Wij Doen Het Groen. Coöperatie SonEnergie en het digitale platform SonenBreugelVerbindt gaan deze initiatieven handen en voeten geven.

'Sneldemocratie'

Wat zeker kan, en waarop lang is gewacht, is het dorp van ledverlichting voorzien. In Sonniuspark is al gestart met het 'verledden', maar het formele startsein werd gisteravond gegeven door twee ledlamplantaarnpalen voor het Vestzaktheater te ontsteken. In een vorm van 'sneldemocratie' koos een overgrote meerderheid van het publiek er ter plekke voor om de zebrapaden op de doorgaande weg in het centrum te voorzien van de getoonde ledspotjes die constant aan zijn, en niet voor knipperlichtjes.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Best e.o.