Volledig scherm
Burgemeester Hans Gaillard van Son en Breugel. © Jurriaan Balke

Son en Breugel wil dat Nuenen zelfstandig blijft

SON EN BREUGEL - Son en Breugel ziet Nuenen liever zelfstandig blijven. De gemeente zal een zienswijze bij de provincie indienen over de herindeling tussen Nuenen en Eindhoven.

Het gemeentebestuur van Son en Breugel heeft het liefst dat er een streep door de fusie van Eindhoven en Nuenen gaat. ,,Wij hechten aan een zelfstandig Nuenen", liet burgemeester Hans Gaillard gisteren weten. Nuenen en Son en Breugel werken met Geldrop-Mierlo intensief samen in de dienst Dommelvallei. Als Nuenen als verbindende schakel wegvalt, lijkt de toekomst van dat verband ongewis. ,,Het is  in ons belang dat Nuenen een zelfstandige gemeente blijft", aldus Gaillard. Son en Breugel is dan ook van plan een zienswijze bij de provincie in te dienen over de herindelingsplannen. 

Oproep

Daarmee komt Son en Breugel direct tegemoet aan een wens van de nieuwe coalitie in Nuenen. Die roept beide buurgemeenten op om met een standpunt over de fusie te komen. Coalitiepartijen W70, CDA, GroenLinks en SP zijn fel tegen de door de provincie opgelegde herindeling. Zij willen dat Nuenenaren zich later dit jaar in een referendum kunnen uitspreken over de toekomst van de gemeente. Volgens Gaillard is het Sonse standpunt in feite al langer bekend. ,,Alleen de vraag is altijd anders voorgelegd. Het ging eerst over onze eigen zelfstandigheid, nu over die van Nuenen."

Geldrop-Mierlo wil zich vooralsnog niet uitspreken over de toekomst van Nuenen. 'Voor Geldrop-Mierlo is de zelfstandigheid van Nuenen geen issue; wél hechten we samen aan de samenwerking in de dienst Dommelvallei', formuleert burgemeester Berry Link in een schriftelijke reactie. 'Of én welke zienswijze wij zullen indienen op het herindelingsontwerp van de provincie, zal binnen het gemeentebestuur nog nader worden besproken.'

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement