Volledig scherm
Het publiek in De Zwaan met uitzicht op de Sonse kerk. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Son houdt hoop op kerk als dorpshuis

SON EN BREUGEL - Op de belangrijkste vraag 'Hoe nu verder?' kwam woensdagavond bij de presentatie van het draagvlakonderzoek naar het ontwerp van een mfa in Son geen antwoord. De discussie ging vooral over hergebruik van de kerk.

Slechts een twintigtal belangstellenden was naar de Torenzaal van De Zwaan gekomen om zich door Kantar Public te laten informeren over de resultaten van het Draagvlakonderzoek MFA.

Vorige week was al bekend gemaakt dat een krappe meerderheid van de inwoners wel voor een mfa is, maar dat ruim twee derde van de bevraagde inwoners niks ziet in het huidige ontwerp en een nieuw ontwerp van een ander architectenbureau wil.

Eind december

Manuel Kaal van Kantar Public zei meteen dat hij 'niks wil of kan zeggen over hoe het nu verder moet'. Daar gaat de gemeenteraad eind december pas iets over zeggen.

Na de presentatie - met voor het publiek onleesbare sheets, wat de nodige kritiek opleverde - gingen negen van de tien reacties maar over één ding: waarom is niet hergebruik van de Sint Petrus' Bandenkerk meegenomen in het onderzoek?

De blik van het publiek was menigmaal naar buiten gericht, naar die fraai aangelichte kerk. ,,Uit jullie presentatie haal ik dat mensen een andere vormgeving willen. Minder massaal, meer baksteen. Dat staat er al", wees dorpsarcheoloog Geit Emmery naar buiten.

Handtekeningen

Gerard Swinkels bracht fijntjes de 1310 handtekeningen van het burgerinitiatief voor hergebruik van de kerk als mfa te berde (,,Dat waren er meer dan die 909 van jullie") en oogstte applaus nadat hij zei: ,,Die handtekeningen zijn feitelijk genegeerd. Voor de schone schijn is er even naar gekeken, maar de coalitie zat zo dichtgetimmerd dat ons initiatief geen eerlijke kans heeft gehad. Ik hoop nu dat de politiek het lef heeft om de kerk te laten staan."

Maar, zo betoogde wethouder Kees Vortman, het is niet aan de politiek om de kerk te laten staan. Daar gaat de eigenaar, de Heilige Odaparochie c.q. het bisdom Den Bosch, over.

Startpunt

Vertrekkend wethouder Robert Visser was wel aanwezig, maar het woord werd gevoerd door Vortman. Waarom hij? Vortman: ,,We weten nu wat men niet wil. Die vraag is wel beantwoord. Maar wat men wel wil, en hoe we de resultaten gaan duiden en hoe we verder gaan, die vraag zal Robert Visser niet meer oppakken. Dan is het logisch om dit niet als eindpunt te zien van het afgelopen traject, maar als startpunt van het komende traject."

En zolang de opvolger van Visser (voorgedragen is raadslid Eef van Turnhout) nog niet is benoemd, neemt Vortman het mfa-dossier over. Hij hintte erop dat binnen het college van B en W straks mogelijk nog geschoven gaat worden in de portefeuilles.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement