Volledig scherm
De Sonse Heideloop. © Kees Martens

Son wil aanpak van lozingen afvalwater in Sonse Heideloop door Rendac

SON EN BREUGEL - Er moet iets gedaan worden aan de lozingen van afvalwater in de Sonse Heideloop door het bedrijf Rendac. De gevolgen van het zeer warme water voor de biodiversiteit en het leven in de beek zijn te groot, zegt de Sonse wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen. Tot 2013 loosde Rendac op het Wilhelminakanaal.

Rijkswaterstaat zag dat graag anders, omdat de doorstroming in het kanaal onvodoende was in relatie tot de kwaliteit van het water. Ondanks protesten van milieu-organisaties werd besloten om voortaan te lozen op de Sonse Heideloop, in Son wel de 'stinkloop' genoemd.

Vergunning
Hoewel Rendac aan alle vergunningsvoorschriften voldoet, wil het college van Son nu toch met het bedrijf en Waterschap De Dommel - verantwoordelijk voor de vergunning - om de tafel.

Van den Nieuwenhuijzen spreekt van een 'Harry Potter-achtige beek', vanwege de damp die continu van het water slaat. "Het leven is uit de beek verdwenen, de biodiversiteit heeft er zwaar onder te lijden", stelt hij.

Water
Mede op verzoek van Son voert waterschap een onderzoek uit naar het water. Vooralsnog gaat Van den Nieuwenhuijzen ervan uit dat er geen risico's zijn voor de gezondheid van mensen. "Ik heb geen aanleiding om anders te denken. Maar alleen al de gevolgen voor de biodiversiteit en het effect op de beleving van het bos zijn dusdanig dat je dit niet moet willen. Niets doen is geen optie."

De gemeente heeft geen instrumenten om in te grijpen, omdat het bedrijf zich aan de regels houdt. "Daarom willen we via de dialoog iets bereiken", aldus de wethouder. "Het is ook niet zo dat ik met de beschuldigende vinger wijs, niet naar het bedrijf, niet naar het waterschap. Maar we vinden wel dat er iets moet veranderen."

Best e.o.