Uitvinder Wim uit Boekel krijgt wasmachine met gemak de trap op
VIDEOSON - Het is een bekend probleem. De wasmachine die een trap met een draai op moet. De Stairmobil van Wim van den Broek uit Boekel is hiervoor een makkelijke oplossing.
Soepel schuift Van den Broek een zware wasmachine op het apparaat en zekert hij die met een spanbandje. Zoemend wisselen twee keer twee wielen elkaar af en tillen de wasmachine zo de trap op. Het gebeurt op het kantoor van Progest en is bedoeld als demonstratie van één van de vindingen die ondernemer Rob Erkelens, die zich makelaar in uitvindingen noemt, onder zijn hoede heeft.
Verbeterde versie
„Er waren al van dit soort machines, maar ze konden de bocht niet om”, zegt Erkelens. „Deze heeft Wim al in 2003 uitgevonden en sindsdien verbeterd en wij hebben hem geholpen de machine op de markt te brengen.”
Van den Broek, van de gelijknamige witgoedzaak in Boekel, vertelt trots al 250 klanten te hebben die minimaal één machine van bijna 7.000 euro hebben aangeschaft. „We hebben hem in 2009 ook van een lift voorzien. Zo kunnen wasmachine, brandkast, automaat of wat dan ook, zelfs een doodskist, desgewenst op hoogte worden geplaatst. We verzamelen de orders tot we een stuk of tien bestellingen hebben en dan produceert het metaalbedrijf van mijn broer de serie.”
Erkelens ziet Van den Broek als een van de modelklanten van zijn bedrijf Progest. „Bij zo’n subliem idee kun je niet zonder bescherming met een patent. Om te beginnen hebben we hem begeleid bij de strategische keuzes bij de aanvrage van een patent. Zeker met oog op de aanpassingen die geregeld zijn doorgevoerd op het ontwerp. Wij hebben ook de verkoop op ons genomen. Je moet zoveel mogelijk demonstraties organiseren, onder meer bij beurzen. Zo’n product is spectaculair en een demonstratie trekt veel belangstelling.”
Belangrijke les
Erkelens begon zijn bureau in 1999. „Ik was als bedrijfskundige betrokken bij een startend bedrijf in personenliften. Daar heb ik meteen als belangrijke les geleerd dat je voor veel uitvindingen beter een geschikte partner kunt zoeken, dan er zelf mee aan de slag te gaan. Een uitvinder is meestal zo betrokken bij zijn product, dat het heel moeilijk voor hem is een reëel beeld te krijgen van de commerciële mogelijkheden. Met een goede partner kan vaak veel sneller resultaat worden behaald en de risico’s beperkt.”
Met die ervaring startte Erkelens zijn bureau Progest. „Onze klanten zijn mensen en bedrijven die met hun uitvinding bij ons komen. Samen besluiten we of er wel of niet een patent aangevraagd moet worden en zo ja op welk moment en in welke landen. Verder kijken we waar we samen met de uitvinder het idee kunnen doorontwikkelen om dan uit te komen op een werkend prototype. Dat is de eerste mijlpaal die we willen bereiken.”
Dan volgt de oriëntatie op de markt, zo legt Erkelens uit. „Het succes is echt afhankelijk van hoe je de markt weet te betreden. De uitvinder trapt vaak heel makkelijk in de vele valkuilen die er zijn. Vooral het achterwege laten van gedegen onderzoek, de timing van de marktintroductie en de verkeerde afspraken die je met partners kunt maken kunnen leiden tot mislukkingen. Ons is er veel aan gelegen om dit proces zo nauwkeurig mogelijk te doen. Want wij werken volgens het no cure, no pay principe en krijgen dus niets betaald, tot de uitvinding geld oplevert.”
Ingenieuze versnellingsbak
Erkelens zegt met zijn bedrijf al zo’n dertig uitvindingen in de markt te hebben gezet en dat er momenteel zo’n vijftien in de pijplijn zitten. Hij laat een reeks van voorbeelden zien, zoals een ingewikkelde, maar ingenieuze versnellingsbak. Een elektromotor laat de werking van een prototype zien. Maar hij is ook al toegepast in een stoere elektrische mountainbike die onder meer in het leger gebruikt wordt. Ook simpele vindingen zitten in de portefeuille, zoals een deurklem, die politieagenten mee kunnen dragen en een stang om een kinderfiets in balans te houden bij het leren fietsen. Pas nog heeft Progest een dakpan met zonnepaneel gelanceerd.
Volgens Erkelens is het steeds makkelijker voor hem om nieuwe vindingen aan de man te brengen. „We hebben inmiddels een ruim netwerk van bedrijven die weten dat als wij met een vinding komen, dat deze dan kansrijk is. Ze zijn blij niet met de uitvinder zaken te hoeven doen, dat doen wij voor hem. Daarbij blijft het uiteraard het product van de uitvinder, wij begeleiden hem alleen maar.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Grauwe geluidsschermen langs A58 moeten snel groen gaan zien van het mos
OIRSCHOT - Met een verfspuit brachten onderzoekers van de TU Delft dinsdagmiddag een mengsel van mos en voedingsstoffen aan op de geluidsschermen langs de A58 in Oirschot.Oirschot -
Helmondse leerlingen leven zich uit met graffitispuitbussen
HELMOND - De een gebruikt zijn kunstwerk om zijn slaapkamer mee te verfraaiien, de ander laat het ondanks alle moeite probleemloos achter in de Cacaofabriek. Derdejaars leerlingen krijgen deze week een graffiti-workshop van de lokale kunstenaar Soaq One.Helmond -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
PREMIUM
Eindhovense faunabrug die instortte zou eerst van staal en hout gemaakt worden, gemeente worstelde met budget
EINDHOVEN - De kunststof faunabrug over het Beatrixkanaal in Eindhoven die anderhalf jaar na plaatsing instortte, zou in eerste instantie gewoon van staal en hout worden gemaakt. Maar de gemeente koos voor het goedkopere, vezelversterkte composiet.Eindhoven -
-
-
De wondere wereld van helers, trainers en andere coaches, voorstelling van Kratertheater
EINDHOVEN - Als je het echt niet meer weet, kun je altijd nog coach worden. Dat lijkt soms wel het parool. Kratertheater verdiepte zich in de wereld van zelfbenoemde helers, trainers en begeleiders.Eindhoven -
PREMIUM
PSV wil tegen Anderlecht het ritme behouden en deze spelers verder laten instromen
Met een oefenwedstrijd tegen Anderlecht sluit PSV deze week de lange periode na de winterstop definitief af. In een duel met de in België geplaagde topclub wil trainer Ruud van Nistelrooij het speelritme van de niet-internationals op peil houden. Voor de Belgen is het duel ook belangrijk, omdat zij na de interlandbreak tegen AZ strijden in de kwartfinales van het Conference League-toernooi.Eindhoven