Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Ultieme poging behoud kerk Son strandt

SON EN BREUGEL - In een kort maar hevig debat geeft de Son en Breugelse coalitie geen duimbreed toe: de sloopovereenkomst met de kerk blijft gewoon in stand.

Nog één Kerstviering, en dat is het dan. De Sint Petrus' Bandenkerk in Son gaat voor half februari definitief tegen de vlakte. Een ultieme poging van oppositiepartijen Dorpsvisie en CDA om het tij nog te keren, liep donderdagavond op niets uit. De coalitie oordeelde dat de nieuwe informatie - twee potentiële kopers zouden het gebouw willen behouden en herbestemmen - flinterdun was. Het sloopcontract met het parochiebestuur blijft dus gewoon in stand. Tenzij er vanuit parochie en bisdom ineens nog een konijn uit de hoge hoed komt, maar er is niets dat daar op dit moment op wijst.

,,We kunnen dit niet uitleggen aan onze burgers en aan alle landelijke organisaties die de waarde van deze kerk zien", zei een emotionele Frans Meulenbroeks (Dorpsvisie) in zijn stemvergadering. Zijn partij vroeg anderhalve week geleden een extra raadsvergadering aan, maar moest uiteindelijk schoorvoetend instemmen met behandeling tijdens een reguliere en al overvolle vergadersessie. Het maakte dat raad én publieke tribune al lang en breed in hun irritatiezone waren beland toen de sloop van de kerk om een uur of elf alsnog aan de orde kwam.

Quote

We kunnen dit niet uitleggen aan onze burgers en aan alle landelijke organisa­ties die de waarde van deze kerk zien

Frans Meulenbroeks (Dorpsvisie)

Het werd een korte maar verhitte discussie die geen schoonheidsprijs verdiende. De sloop maakt maatschappelijk immers zo veel los dat een afgeraffeld en sterk door burgemeester Hans Gaillard gestuurd debat eigenlijk geen pas geeft. Daar stond tegenover dat de beide potentiële kopers niet thuis gaven, terwijl zij toch de primaire reden waren om het opnieuw over sloop van de kerk te hebben. ,,Twee serieuze kopers? Wij hebben een WhatsApp-bericht van de heer Verhagen van Prodrive gezien. En uit ons contact met de firma BOEi blijkt dat ze nog niet eens in Son geweest zijn", betoogde Joris van Dam (PvdA/GroenLinks).

Voorafgaand aan het debat had een forse rij insprekers alle argumenten voor behoud van de kerk andermaal naar voren gebracht. Het ging daarbij over de waarde van naoorlogse architectuur, de archeologische rijke grond in het Sonse centrum, het onzekere lot van het orgel en de aanwezigheid van vleermuizen. Met name de vliegende zoogdieren werden door CDA en Dorpsvisie nog aangegrepen als laatste pijl op de boog. De partijen stellen dat er vleermuizen in het gebouw zitten; zolang dat zo is, mag er niet gesloopt worden.

Quote

De parochie is de partij die de kerk gaat slopen. En die zullen daarbij aan de regels moeten voldoen die de provincie stelt

Wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen (PvdA/GroenLinks)

Maar de gemeente gaat niet over vleermuizen, stelde wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen (PvdA/GroenLinks). ,,De parochie is de partij die de kerk gaat slopen. En die zullen daarbij aan de regels moeten voldoen die de provincie stelt." En omgevingsdienst ODZOB is de instantie die daarop moet controleren. Ook een motie om een onderzoek in te stellen naar de aanwezigheid van vleermuizen haalde het niet. ,,Een vertragingstactiek", noemde Arno Flapper (VVD) de vleermuismotie. Hetgeen weer kwaad bloed zette bij oppositie en publieke tribune, die na een dik halfuur debatteren-met-een-kort-lontje teleurgesteld en vooral kwaad afdroop.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement