Van Pelt: asfaltberg bij Jansen in Son en Breugel is niet kleiner
SON EN BREUGEL - De veelbesproken asfaltberg bij A. Jansen bv in Son en Breugel is nog altijd niet kleiner geworden. Het recyclingbedrijf voldoet dus niet aan de eis om het teerhoudend asfaltgranulaat (TAG) af te voeren, waardoor de dwangsom van één miljoen euro in rekening gebracht moet worden.
Delen per e-mail
Dat is althans de mening van Roland van Pelt van het bedrijf Ekkersweijer Recreatie, dat grenst aan het terrein van Jansen. De twee ondernemers leven al jaren in onmin met elkaar. Volgens Van Pelt leidt Jansen de controleurs van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) om de tuin. Hij vindt dat de provincie er veel meer bovenop moet zitten en heeft gevraagd om maatregelen.
Over de asfaltberg zijn al vele rechtszaken gevoerd, tot aan Raad van State aan toe. Jansen is nu verplicht om het teerhoudend asfalt dat langer dan drie jaar ligt af te voeren. Dat dient te gebeuren in drie fases: 200.000 ton moest weg zijn op 1 april 2017, nog eens 200.000 ton op 1 oktober 2017, gevolgd door de laatste stap vóór 1 april 2018. Voor elke deadline is een dwangsom vastgesteld van één miljoen euro.
Onderzoek
Volgens Jansen is de eerste 200.000 ton wel degelijk op tijd, voor 1 april, opgeruimd. Van Pelt bestrijdt dat en stelt dat de asfaltberg nog net zo hoog als ie was. Hij doet zijn beweringen op basis van eigen waarnemingen en op basis van onderzoek naar vrachtbrieven, weegcontroles en rapportages. ,,Daaruit blijkt dat er geen TAG is afgevoerd", aldus Van Pelt in een brief aan de Sonse raad.
Er zou volgens die documenten wel sprake zijn geweest van een transport naar een andere locatie van Jansen BV, in Helmond. Maar volgens Van Pelt blijkt uit de papieren dat er eenzelfde hoeveelheid TAG vanuit Helmond weer naar Son is gebracht en gelost aan de andere kant van de berg. ,,Er is alleen maar heen en weer gereden met TAG. Het volume van de berg is niet verlaagd."
Bezorgd
De controle door de medewerkers van de Omgevingsdienst is volgens Van Pelt niet deugdelijk. Ook vindt hij dat de gemeente een verantwoordelijkheid draagt. De raadsfracties toonden toonden zich maandagavond in de commissie Grondgebiedzaken bezorgd over de gang van zaken, zich realiserend dat de beschuldigingen van één kant komen. Wat is waar en wat is niet waar?
Het college heeft de brief van Van Pelt doorgespeeld naar de provincie. Dat is de overheidsinstantie die gaat over handhaving en die taak neerlegt bij de Omgevingsdienst. ,,Daar moeten we als gemeente niet in willen treden, want dan krijg je een geoorloofde vermenging van bevoegdheden en verantwoordelijkheden", aldus wethouder Robert Visser.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Afvalbedrijf Jansen in Son start met wegwerken asfaltberg
DEN HAAG/SON - Afvalbedrijf A. Jansen bv in Son begint maandag met het wegwerken van de grote berg teerhoudend asfaltgranulaat (TAG) met een verwerkingsmethode die het bedrijf geheim wil houden. Dit verklaarde het bedrijf vrijdag bij de Raad van State in Den Haag. -
Concurrenten A. Jansen BV uit Son en Breugel roeren zich
SON EN BREUGEL - Klachten van concurrerende bedrijven spelen een belangrijke rol in de strafzaak tegen A. Jansen BV rond de veelbesproken asfaltberg in Son en Breugel. -
RvS: asfaltberg in Son en Breugel niet in strijd met bestemmingsplan
DEN HAAG/SON - De berg teerhoudend asfaltgranulaat (TAG) op het bedrijfsterrein van afvalbedrijf Jansen bv in Son en Breugel is niet in strijd met het bestemmingsplan. Tot deze conclusie komt Raad van State woensdag. -
Taakstraf en boetes voor recyclebedrijf A. Jansen BV in Son
DEN BOSCH/SON EN BREUGEL - Toon Jansen, eigenaar van sloop-, beton- en recyclingbedrijf A. Jansen BV, is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een taakstraf van vijftig uur. -
OM: werkstraf voor Jansen uit Son om negeren vergunningvoorschriften rond asfaltberg
DEN BOSCH - Voor het negeren van de vergunningvoorschriften rond de opslag van teerhoudend asfaltgranulaat (TAG), wil het OM dat Toon Jansen van A. Jansen BV 100 uur werkstraf krijgt.