Volledig scherm
De tijdelijke huisvesting van de Sonse bibliotheek in het Vestzaktheater kostte 40.000 euro meer dan begroot. © FotoMeulenhof

Verhuizing bieb Son 40.000 euro duurder

SON EN BREUGEL - De tijdelijke huisvesting van de Sonse bibliotheek in het Vestzaktheater kostte 40.000 euro meer dan begroot. Onderzoek naar deze budgetoverschrijding heeft uitgewezen dat de gemeente fouten heeft gemaakt. Betere communicatie hierover had de ontstane consternatie kunnen voorkomen, vond de politiek maandagavond.

Niet de meerkosten van de tijdelijke huisvesting van de bieb zelf, maar de summiere melding aan de raad over een budgetoverschrijding zorgde eind februari voor consternatie toen wethouder Eef van Turnhout (Dorpsbelang) volstond met de mededeling dat het college erachter was gekomen dat er meer kosten met de verhuizing van de bieb waren gemoeid dan gedacht. Hoeveel precies wist hij niet. "In het college waren we echt geschrokken", zei burgemeester Hans Gaillard maandagavond in de commissie Algemene Zaken. "Maar het ambtelijk advies was niet duidelijk. Wij hadden zelf nog veel vragen", verklaarde hij de summiere toelichting van de wethouder destijds. Dienst Dommelvallei heeft toen opdracht gekregen te onderzoeken wat en waar het was misgegaan.

De oude bibliotheek aan de Airbornestraat moest eind vorig jaar tegen de vlakte omdat anders de planning van de nieuwbouw van dat deel van het gemeentehuis in gevaar kwam. De verhuizing van de bieb naar het Vestzak zou in september 2017 geschieden, maar dat proces liep vertraging op. "Toen de zomervakantie was afgelopen, bleek dat de spullen niet waren besteld. Iemand bij een bedrijf had zitten slapen", vertelde Gaillard. Dus was er ineens sprake van een flinke tijdsdruk. Bovendien moesten er meer kosten worden gemaakt voor onder meer brandwerende voorzieningen en fundering. De opdracht daarvoor werd mondeling gegeven, maar niet per mail bevestigd.

Het door de gemeenteraad goedgekeurde budget van 90.000 euro bleek uiteindelijk met 40.000 euro overschreden te zijn. Voor uitgaven onder de 50.000 euro heeft het college mandaat en is geen goedkeuring van de raad nodig. Het loopt nu met een sisser af, concludeerde de commissie, maar die verwarring had voorkomen kunnen worden.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement