Volledig scherm
Het Bijna Thuis Huis in Son en Breugel. © Ton van de Meulenhof

Vervolg strijd buurman over Bijna Thuis Huis Son

SON EN BREUGEL - Er ging al veel juridisch wapengekletter vooraf aan de vestiging van het Bijna Thuis Huis in Son en Breugel, maar uiteindelijk konden de deuren aan de Vinklaan 2 in april 2013 worden geopend. Toch is de strijdbijl nog niet begraven. Achterbuurman Jef Heitzer eist een financiële compensatie omdat de waarde van zijn huis in zijn ogen fors is gedaald.

De twee partijen, Heitzer en het college van Son en Breugel, legden de zaak dinsdagmiddag voor aan de rechter in Den Bosch. De discussie spitst zich niet langer toe op de vraag of het Bijna Thuis Huis, met twee kamers waar ongeneeslijk zieke mensen hun laatste levensdagen doormaken, wel of niet past in een woonwijk. Het debat richtte zich gisteren vooral over de wijze van taxeren. Volgens de taxateur die door de gemeente in de arm is genomen, Bureau Gloudemans uit Rosmalen, is Heitzers huis tienduizend euro minder waard geworden. Dat valt binnen het zogenoemde ‘normaal maatschappelijk risico’ van twee procent en hoeft dus niet gecompenseerd te worden.

Andere conclusie

Heitzer is het daar niet mee eens. Hij hanteert een andere taxatiemethode en komt ook tot een andere conclusie. Volgens hem is de waarde van de woning met liefst 72.000 euro omlaag gegaan. Dat bedrag ligt wel boven de norm en dus moet de gemeente over de brug komen, vindt hij. Overigens is op voorhand vastgelegd dat de rekening voor een eventuele planschade op het bordje van het Bijna Thuis Huis terecht komt.

Namens de stichting Bijna Thuis Huis was penningmeester Peter van den Boogaard aanwezig bij de zitting. Hij uitte zijn teleurstelling over het feit dat de achterbuurman op een compensatie aanstuurt. ,,De omgeving, heel Son en Breugel, ziet het Bijna Thuis Huis als een aanwinst. De buurt was in eerste instantie misschien terughoudend, maar inmiddels is de stemming goed. Een aantal buurtgenoten is ook als vrijwilliger actief.”

De raadsman van Heitzer benadrukte dat het niet om de voorziening op zichzelf gaat. ,,Ik geloof best dat het Bijna Thuis Huis voorziet in een behoefte. Maar de rekening mag niet bij de heer Heitzer worden neergelegd. Het is zeer ingrijpend als iemand in zijn vermogen wordt aangetast zonder dat ie daarom gevraagd heeft of er schuld aan heeft.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Best e.o.