De Sint Petrus' Bandenkerk in Son. Er zitten vleermuizen in.
Volledig scherm
De Sint Petrus' Bandenkerk in Son. Er zitten vleermuizen in. © Jurriaan Balke

Vleermuizen in kerk Son: sloop vooralsnog niet in gevaar

SON EN BREUGEL - Er zitten vleermuizen in de Sint Petrus’ Bandenkerk in Son. Deze beschermde diersoort moet daar weg, want anders mag het gebouw niet gesloopt worden.

Een tegenvaller is het niet echt voor de gemeente Son en Breugel, nog niet althans, maar de vleermuizen zullen wel moeten verkassen. De kerk moet immers aangekocht en gesloopt worden om ruimte te bieden aan de mfa, het nieuwe dorpshuis aan het Kerkplein.

Enkele weken geleden zijn er telkasten geplaatst, en daaruit is gebleken dat het om de ‘gewone dwergvleermuis’ gaat, een beestje zo klein dat het met opgevouwen vleugels in een luciferdoosje past.

Vaste aanpak
,,In Nederland is een vaste aanpak voor dit soort situaties ontwikkeld. Eerst tijdelijke vleermuiskasten en daarna een vast alternatieve huisvesting”, zegt wethouder Robert Visser. ,,Wij worden begeleid door een gespecialiseerde ecoloog van adviesburo Antea en een vleermuizenexpert, naar ik hoor dé expert in Nederland. Binnenkort worden de tijdelijke vleermuiskasten opgehangen. Die kasten moeten een alternatief voor de huidige huisvesting bieden.”

Ook wordt op korte termijn ter plekke onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van de nieuwe vaste huisvesting. Midden volgende maand verwacht Visser de uitkomst van dat onderzoek.

Geen vertraging
Op de vraag of die vleermuizen überhaupt uit zichzelf zullen vertrekken, zegt Visser: ,,Blijkbaar zijn vleermuizen flexibele beestjes die makkelijk zelf verhuizen.”

En dat lijkt te kloppen, als je de informatie op internet mag geloven. Zo hebben vleermuizen, het enige zoogdier dat kan vliegen, aparte zomerverblijven voor de vrouwtjes (kraamkolonie) en mannetjes, winterverblijven en tijdelijke paarverblijven. Gewone dwergvleermuizen verhuizen relatief vaak. Ze jagen op muggen en vliegen, hoofdzakelijk binnen een straal van 2 tot 5 kilometer van de verblijfplaats, meldt de site vleermuis.net.

De vleermuizen gaan waarschijnlijk niet voor vertraging van de mfa-bouwplannen zorgen. Visser: ,,Ik ga er nu van uit dat dit goed in de projectplanning opgenomen kan worden.”