Volledig scherm
Een powerpakket. © x

Vleugje dorps-power van Son en Breugel voor stad?

SON EN BREUGEL - Wie de term Dorpspower laat vallen, tovert bij de Son en Breugelnaren nog altijd een glimlach tevoorschijn. Ze zijn nog altijd trots op die ruim twee jaren aan het begin van deze eeuw dat het annexatiespook werd verjaagd.

Het was een bijzondere periode, daarover is iedereen het eens. De provincie en later minister Klaas de Vries wilden dat Son en Breugel, Nuenen en Waalre bij Eindhoven gevoegd zouden worden. In Son was al sinds '91 het Comité Annexatie Nee (CAN) actief.

Begin 2000 kreeg het verzet steun vanuit het gemeentehuis. Samen met Goed Werk, het communicatiebureau van Ton Geers, zetten ze een campagne in gang die zijn weerga niet kende. Shirts, posters, een cd met protestliederen, bumperstickers, vlaggen, spandoeken, een koffietafel van 2400 meter, een tv-optreden bij Barend & Van Dorp; Son en Breugel stond massaal op de barricaden. Er werd een 'Dorpspowerdag' gehouden, de vangrails aan de Kanaalstraat kregen de dorpskleuren blauw en geel en tegen de kerktoren werd een mega-thermometer bevestigd om het aantal bezwaren bij te houden.

Op 8 mei 2000 kwam het tot een eerste grote manifestatie. Honderden inwoners togen naar het provinciehuis.

Lees het hele artikel vrijdag in het ED of in de digitale krant

Volledig scherm
De schatkist met 9000 bezwaren tegen annexatie van Son en Breugel. © Frank Jansen

Best e.o.