Volledig scherm
Toos en Jos van de Laar voor de A50-flyover over het Sonse Wilhelminakanaal waar de geluidswal ophoudt. © FotoMeulenhof

Wél klachten over effecten geluidsscherm A50 bij Son

SON EN BREUGEL - Bewoners aan de zuidkant van de Sonse wijk 't Zand ondervinden juist wél meer geluidsoverlast na de aanleg van een geluidsscherm op de bestaande geluidswal langs de A50. Zij zijn het dan ook niet eens met de conclusie in het onderzoek van Rijkswaterstaat dat de overlast is afgenomen.

Als Jos van de Laar het badkamerraampje van zijn huis in 't Zand in Son openzet, golft er een stevig bromgeluid naar binnen. Afkomstig van de A50. Om precies te zijn, van de hoger gelegen fly-over over het Wilhelminakanaal en de uitloper van de Kennedylaan. Waar geen geluidswal is, en waar langs het kanaal mede door het verdwijnen van Beton Son een tochtgat is ontstaan. 

Van de Laar: "Ze hadden dat geluidsscherm een flink stuk moeten doortrekken, en een paar meter hoger moeten maken. Je hoeft geen ingenieur te zijn om te zien dat er veel herrie komt door dat gat. Het is hier alleen maar erger geworden met dat extra scherm, maar hier zijn ze niet komen meten." 'Ze' is Rijkswaterstaat en het door hen en de gemeente ingehuurde bureau K&M Akoestisch Adviseurs. Vorige week meldde Rijkswaterstaat dat de conclusie van het onderzoek was dat het scherm 'heeft geleid tot een afname van de geluidsbelasting'. Er was ook dieper in de wijk gemeten, maar 'hierbij zijn geen bijzondere effecten geconstateerd'.

Decibelmeter

Die laatste mededeling lijkt haaks te staan op een andere conclusie in het onderzoeksrapport, vertellen andere bewoners van 't Zand. "Ik ben zeer verbaasd over de eindconclusie van Rijkswaterstaat, dat met het scherm het beoogde effect is bereikt", zegt Sandra van Dinther. "Want in het rapport staat ook dat er dieper in de wijk grotere fluctuaties zijn van het geluidsniveau, waardoor er sprake kan zijn van meer hinderbeleving." 

Marcel Clerx kan dat proefondervindelijk bewijzen, want hij heeft zelf met een decibelmeter vóór en na plaatsing van het geluidsscherm het geluid gemeten, en dat laat duidelijk zien dat er veel meer pieken zijn nadat in 2015 dat scherm was geplaatst. "Dat werd afgedaan als amateuristisch. De conclusie van afgenomen geluid is gebaseerd op drie metingen in april, mei en juni met droog weer en een (zuid)westenwind." Het moge duidelijk zijn dat het geluidsniveau minder is als de bomen in bloei staan, en juist meer in de wintermaanden, zeker bij regen of vorst. Niemand heeft de illusie dat Rijkswaterstaat of de gemeente alsnog iets zullen doen aan de overlast, denkt ook Mari de Beer: "Wettelijk zal het allemaal wel kloppen. Ze hoeven alleen maar de eerstelijnsbehuizing te meten. We kunnen weinig inbrengen tegen dat meetrapport vrees ik."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement