Volledig scherm
De Toyota waarmee Erik van Loon naar de Dakar Rally gaat. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Al-Attiyah gaf Van Loon beslissende zetje

VALKENSWAARD - Voor de Dakar-deelnemers is de Pre-proloog niet meer dan spielerei. Erik van Loon leende zondag zijn Toyota even uit aan tweevoudig Dakar-winnaar Nasser Al-Attiyah. Tom Coronel nam met een camera plaats op de passagiersstoel en beleefde een pijnlijk moment.

„Nasser wilde laten zien hoe hoog je met zo’n ding kunt springen. Coronel kwam er bijna geel uit. Hij had zich echt gestoten. Zijn camera sloeg uit zijn hand tegen zijn kaak”, kon Van Loon wel lachen om het stuntje van zijn Qatarese vriend. Het was Al-Attiyah die hem het beslissende zetje gaf om midden in de voorbereiding op de Dakar Rally te switchen van Mini naar Toyota. „Ik voelde me bij Mini het vijfde wiel aan de wagen en daar had ik geen zin in. Nasser reed intussen voor Toyota. ‘Je moet die auto echt uitproberen’, zei hij. Dat hebben we gedaan in een mergelgroeve bij Luik. Dat beviel goed en toen heb ik de gok genomen. Als we in de Dakar Rally weinig problemen tegenkomen, kan er zomaar weer top vijf uitrollen”, schat de coureur uit Eersel in.

Van Loon toonde zich tijdens de Pre-proloog de snelste op het Eurocircuit bij de auto's. Gerard de Rooy, de Dakar-winnaar van 2016, ging bij de vrachtwagens met de hoofdprijs naar huis. Bij de motoren bleek Jurgen van den Goorbergh de rapste voor ruim 20.000 toeschouwers.