Volledig scherm
Anja van der Zande helpt al twintig jaar bij haar club Unitas'59 in Eindhoven.

Anja van der Zande: 's Morgens zorg ik voor een muzikale noot

EINDHOVEN/HELMOND - Het ED draagt sport in de regio een warm hart toe. Van voetbal tot korfbal en van biljarten tot shorttrack. Daarom organiseert het ED de verkiezing ‘Clubhelden van de amateursport’.


Naam: Anja van der Zande
Leeftijd: 61 jaar
Club: Unitas'59

Het is voor Anja van der Zande uit Eindhoven gissen aan wie ze de nominatie voor clubheld te danken heeft en over een achterliggende reden zegt ze bescheiden: "Als vrouw val je eerder op tussen de mannen." Maar dat is niet de enige manier waarop Van der Zande zich onderscheidt.

Ze helpt al twintig jaar bij Unitas'59 uit Eindhoven, nadat iemand van de voetbalclub had gevraagd of ze E-coördinator wilde zijn. "Drie maanden later had ik de D- tjes en C-tjes er al bij gekregen."

Het komt goed uit, op zaterdagmorgen helpen bij de club waar de drie zonen (en nu ook kleinzoon) speelden. "Het is drie minuten lopen en ik ben een ochtendmens, maar mijn kinderen niet. 's Morgens zorg ik voor een muzikale noot door met de radio mee te zingen en nu heeft daar thuis niemand last van."

Van der Zande is ook jeugdvoorzitster – totdat er een opvolger is, iemand moet toch de kar trekken – en lid van de normen- en waardencommissie. "Iedereen die zich misdraagt, komt bij ons op het matje. Daar wordt goed op gereageerd, we leggen in plaats van een schorsing ook alternatieve straffen als fluiten of schoonmaken op. In zwaardere gevallen, zoals stelen, hebben we een prachtige poort waardoor je naar buiten mag wandelen."

De clubvrouw is meerdere dagen per week in het Broer Brands-clubhuis. "We hebben afgesproken dat ik thuis probeer te zijn als mijn man dat ook is. Maar als mijn zoon met het vijfde thuis speelt, ga ik toch altijd even kijken."

Voor dat team waste Van der Zande jarenlang de shirts. "Het was zo erg dat de tegenstander vroeg of Unitas'59 reserveshirts kon aantrekken, omdat het zo stonk. Drie jaar geleden ben ik daarmee gestopt. Nu ze samenwonen en kinderen hebben moeten ze het zelf kunnen doen."

Met het overige vrijwilligerswerk gaat ze gewoon door. "Waarom niet? Ik vind het geweldig om te doen. Kinderen een blij gezicht bezorgen is het belangrijkste."