Volledig scherm
Erik van Loon in actie tijdens de Dakar. © EPA

Autocoureur Van Loon uit Eersel zevende in geneutraliseerde Dakar-etappe

Erik van Loon is als zevende geëindigd in de tiende etappe van de Dakar Rally in Saoedi-Arabië. Die werd vanwege hevige zandstormen tussentijds stilgelegd. De autocoureur uit Eersel had veel te danken aan zijn navigator Sébastien Delaunay en de monteurs van zijn Toyota.

Na afloop liet Van Loon weten dat het eerste deel van de marathonetappe die donderdag een vervolg krijgt, door de extra zware omstandigheden erg moeilijk was. Goed navigeren en geconcentreerd rijden was het devies. Met de zevende plaats op zeven minuten en negenenveertig seconden van de Spaanse winnaar Carlos Sainz was Van Loon dik tevreden. Bovendien is zijn auto nog in prima staat zodat hij donderdag zonder problemen aan de start kan verschijnen.

“Hard werken wordt echt beloond,” aldus Van Loon. “De monteurs hebben de afgelopen dagen ontzettend hard gewerkt. Niks was teveel en alles moest top zijn. Vandaag was dat zo, de Toyota Hilux voelt perfect en heeft niks geleden van de proef. En op de proef was Sébastien goud waard. Hij heeft geen fout gemaakt op cruciale momenten. Verder was het mijn taak om de auto heel te houden, we hebben namelijk geen service vanavond en we hebben natuurlijk wel een training gehad van Overdrive Racing, maar ik heb hem toch liever zonder al teveel schade in het bivak.”

Ingekorte proef

De proef werd ingekort vanwege slecht weer. “In tegenstelling tot de vorige keer dat dat gebeurde in Zuid-Amerika was het nu geen regen, maar wind. Het waaide erg hard en daardoor kon de organisatie de veiligheid niet garanderen. De proef was dus korter, maar hij was nog steeds moeilijk en zwaar. Ik kijk uit naar donderdag, het tweede deel van de marathonetappe, en die zal wederom niet gemakkelijk worden.”

Na de geneutraliseerde etappe van 379 kilometer, zijn de deelnemers nu weer terug in Haradh. Carlos Sainz gaat in het algemeen klassement nog altijd aan de leiding met zijn Mini. Ploeggenoot Stéphane Peterhansel vertelde na afloop dat hij was verdwaald in de duinen, enkele kilometers voor de neutralisatie. Dat gold ook voor de nummer twee van het klassement: Nasser Al-Attiyah uit Qatar. Fransman Peterhansel was desondanks tevreden, want hij zag teamgenoot Sainz uitlopen op Al-Attiyah. De Spanjaard heeft nu achttien minuten en tien seconden voorsprong op zijn naaste belager. Peterhansel staat nu op de derde plek met slechts zestien seconden achterstand op Al-Attiyah.