Volledig scherm
Harrie Lavreysen © Proshots

Baanwielrenner Lavreysen uit Luyksgestel neemt revanche op Rus en staat in halve finale op EK

Harrie Lavreysen uit Luyksgestel en Jeffrey Hoogland hebben zich geplaatst voor de halve finales op de sprint bij de EK baanwielrennen in Glasgow. Hoogland versloeg de Brit Philip Hindes. Lavreysen was te sterk voor de Rus Denis Dmitrijev. In de halve finale treffen de Nederlanders elkaar, daardoor is Nederland al zeker van een zilveren plak.

Lavreysen rekende in zijn kwartfinale af met de Rus die hem in 2017 van WK-goud afhield. De 21-jarige Brabander was Dmitrijev in beide races de baas en schaarde zich zo ogenschijnlijk eenvoudig bij de laatste vier. In de eerste heat ging het Lavreysen eenvoudig af maar in de tweede kwam hij vroeg op kop en moest hij vol doortrekken om het niet tot een beslissende derde race te laten komen.

Hoogland, de Europees kampioen sprint van 2015 die vorig jaar genoegen moest nemen met zilver, was ook in twee heats klaar met zijn tegenstander Hindes. In de tweede race liet hij een gat vallen maar met krachtig trappen wist hij het te dichten en over de Brit heen te gaan.

Teamsprint

Lavreysen en Hoogland pakten op de openingsdag van de EK al het goud op de teamsprint. De onderlinge strijd voor de finale is later in de middag. De finale en de strijd om het brons is vanaf ongeveer 20.15 uur (Nederlandse tijd).

De andere halve finale gaat tussen de Duitser Stefan Bötticher en de Brit Carlin Jack. Bötticher rekende af met de Let Vasilijus Lendel. Jack, die WK-zilver pakte op de WK in Apeldoorn, schakelde de Franse titelverdediger Sébastien Vigier uit.