Volledig scherm
Archiefbeeld Etienne Bax. © Peter van Huijkelom

Bax zet nieuwe stap naar wereldtitel zijspancross: ‘Het ziet er goed uit’

Etienne Bax (31) heeft zondag in Gooik weer een stap gezet in de mars naar zijn derde wereldtitel zijspancross. De Bergeijkenaar werd met zijn Letse bakkenist Kaspars Stupelis tweede in de GP van België.

Hij wilde graag winnen in de parel van het Pajottenland. De kans daarop was vrij groot gezien zijn geweldige kwalificatie op zaterdag. Maar Bax’ naaste belager Marvin Vanluchene uit België en diens uit Bladel afkomstige bakkenist Ben van den Boogaart waren in beide manches te sterk voor de Bergeijkenaar. Bax-Stupelis legde twee keer beslag op de tweede plaats. ,,Ik ben ontevreden over vooral de tweede manche”, zei Bax. 

,,In de eerste doorgang pakten we na een slechte start steeds wat tijd terug op Vanluchene. Dat is in ieder geval nog iets. Maar in de tweede reeks verloren we meer en meer tijd. Dat kan ik eerlijk gezegd niet goed hebben. Zoiets kan je de kop kosten.” 

Apotheose

Bax, die eerder in 2015 en in 2017 de wereldtitel behaalde, leidde de dans voor Gooik met 71 punten voorsprong op Vanluchene. De winnaar van een manche ontvangt 25 punten, terwijl de runner-up er 22 krijgt. Bax behaalde in Gooik 44 punten, Vanluchene pakte 50 punten. Daardoor staat Bax nog 65 punten voor op zijn rivaal. Volgend weekeinde wordt de GP van Frankrijk verreden. Een week later volgt de apotheose in de GP van Duitsland. Dat zijn vier manches, waarin maximaal 100 punten verdiend kunnen worden. Het lijkt er sterk op dat de wereldtitel Bax niet meer kan ontgaan. ,,Het ziet er goed uit”, aldus Bax.