Volledig scherm
Eindhoven - Brian Bogers mist eerste 4 races ivm blessure © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Brian Bogers mist seizoensstart door verbrijzelde voet

Motorcrosser Brian Bogers (21) moet zijn debuut in de koningsklasse van de MXGP nog even uitstellen, nadat hij eind november zijn voet verbrijzelde. De seizoensstart op 4 maart gaat aan zijn neus voorbij.

Terwijl zijn landgenoten Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff zich voorbereiden op de eerste race van het seizoen in Argentinië, werkt Bogers in Nederland hard aan zijn herstel. Zes dagen per week traint hij om zo snel mogelijk op zijn Honda te stappen, waar hij nog geen ritje op maakte: ,,De motor staat al vier maanden op me te wachten in de werkplaats."

Testrit

Tijdens een onschuldig testritje liep het slecht voor Bogers af, die vorig jaar nog in de MX2-klasse reed. De motor van de Eindhovenaar viel stil bij het oprijden van een bult met hoge snelheid en Bogers moest in de lucht van zijn motor springen. Bij de landing brak hij zijn middenvoetsbeentje. ,,Vier dagen lag ik in een privékliniek en mijn team zocht naar de best mogelijke dokter. Die man had gedaan wat hij op dat moment voor me kon doen, maar bij een second opinion in België dacht ik dat de nieuwe MRI-scan de oude was. Het zag er echt nog niet goed uit en een week later werd ik weer geopereerd. Dan gooi je al tien dagen van je herstel weg; dat is toch weer een wedstrijd.''

De zware revalidatie moest toen nog beginnen. Twee maanden lang sliep hij in een ziekenhuisbed in de woonkamer met zijn rechtervoet omhoog, mocht hij dagelijks één keer naar de wc, plaste hij in een buis en douchte hij wekelijks twee keer. Zijn huisgenoten Angel (vriendin) en Boogie (hond) tilden hem niet samen naar de douche, dus hielpen zijn ouders. Hij mocht zijn voet absoluut niet ondersteunen en kon vrijwel niets. Wat doe je dan? ,,Ik wilde al heel lang Prison Break kijken, dus dat kwam goed uit. Binnen twee weken had ik de serie gezien, maar verplicht tv kijken is ook niet leuk. Ik kreeg er hoofdpijn van en de dagen duurden lang."

Droom

Bij de eerstvolgende controle kreeg Bogers goed nieuws: hij mocht zijn rechtervoet af en toe omlaag doen en de eerste stapjes (hinkelend) naar zijn comeback werden gezet. Soms een paar meter naar de keuken waar Bogers buiten adem aankwam. Maar stapjes werden stappen en Bogers boekte vooruitgang. Iets bijzonders gebeurde: ,,Heel raar, ik droomde een keer dat ik op mijn voet kon staan. Toen ik wakker werd probeerde ik het en dacht 'hey, dat gaat eigenlijk best wel goed'. Bij de controle zeiden ze dat het er goed uit zag en ik er meer op mocht steunen. Nu gaat het lopen bijna weer zoals het hoort, zwem ik drie keer per week en ga ik twee keer per week naar de fysio."

Zijn droom liet hem geloven in zijn eigen herstel. Volgend weekeinde begint het WK. Hij negeert de race in Patagonië niet: ,,Ik ga juist kijken omdat ik denk dat het mij motiveert. Uiteraard met pijn in mijn buik omdat ik er zeker had willen zijn." Hij mikt op de GP van Portugal, op 15 april. ,,De verwachting is dat ik eind maart op de motor zit. Dan heb ik nog een controle en als die foto's goed blijken, krijg ik groen licht. Ik ben dan nog niet honderd procent fit, maar kan van start gaan en ervaring opdoen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement