Volledig scherm
Michiel Becx in de Dakar Rally 2019 © Becx Competition

Dakar zit er voor Michiel Becx al op: debutant strandt in bergvallei

Michiel Becx uit Vessem en zijn navigator Edwin Kuijpers uit Casteren zijn in de vierde etappe van de Dakar Rally gestrand. Met motorschade aan de MitJet reed het debuterende duo gedesillusioneerd terug naar startplaats Arequipa. Ze gaan hun auto nu repareren en hopen dan na de rustdag weer in te kunnen stromen.

Aanvankelijk wilden Becx en Kuijpers niet opgeven, maar de bezemwagen overtuigde Becx toch om via de harde weg terug te rijden. De vierde etappe van de Dakar Rally is het eerste deel van de marathonetappe, waarbij de deelnemers in het bivak geen service hebben. ,,Het was echt een zware dag, veel zand en stenen", vertelt Becx. ,,We hebben ruim drie uur vast gestaan in die witte fijne fesh fesh, tot aan onze knieën. Daarna bleef het lastig, zoveel stukken waren echt kapot gereden. Daardoor hebben we gezocht naar alternatieve pistes om zo toch door te kunnen. Eentje was zo scherp en zacht dat we rolden met de MitJet, maar we kwamen wel weer op onze wielen terecht.”

Quote

Het was zo donker dat we niets zagen, maar we wilden niet opgeven.

Michiel Becx

Becx kon vevolgens verder tot de neutralisatie, maar daar bleek de motor een flinke tik te hebben gehad. ,,Het werd al donker, maar we gingen het toch proberen. We zagen al deelnemers terugkomen omdat het niet te doen was. Dat bleek ook, het was zo donker dat we echt niets zagen. Maar, we wilden niet opgeven dus we reden verder. Uiteindelijk raakten we in een greppel en reden daar lek. Daarna was het onmogelijk geworden, we besloten om op een berg in de vallei te overnachten. Daar hebben we eerst de auto klaar gemaakt om door te kunnen wanneer het licht werd, want we hadden een krom wiel en het bandenaflaatsysteem was afgebroken.”

Advies

Dan komt de sweeper voorbij en die adviseert om terug te rijden. ,,De route zou nog veel slechter worden. En als er dan iets zou gebeuren dan waren we op onszelf aangewezen. Wij wilden natuurlijk door, maar zij adviseerden echt om terug te keren. Uiteindelijk hebben we dat toch gedaan, maar ook dat was een tocht… Wederom veel kapot gereden en langs diepe ravijnen. Om 1.00 uur waren we in Arequipa.”

Becx wil op zondag buiten mededinging weer instromen. ,,In het reglement staat de optie voor diegene die zijn uitgevallen in de eerste week om te kunnen herstarten in de tweede week. Het levert geen medaille op, maar je leert wel veel. Dat is voor ons de reden om te proberen, dus we gaan de komende twee dagen proberen om de MitJet te herstellen. We hebben echt alles geprobeerd, maar onze eigen veiligheid is het allerbelangrijkste.”