Volledig scherm
Jeffrey Herlings tijdens de MXGP van Portugal. © Getty Images

Dominante Herlings slaat eerste slag in Portugal

Jeffrey Herlings heeft de eerste manche in de MXGP van Portugal op zijn naam geschreven. De crosser uit Oploo was als snelste weg en liet de leidende positie niet meer los.

De baan in Agueda lag er na fikse regenbuien in de nacht van zaterdag op zondag een stuk ruwer bij dan de dag ervoor. Veel rijders hadden hier last van en sommigen kwamen zelfs kortstondig vast te staan.

Gajser en Cairoli

Herlings leek dat weinig te deren en pakte voor de tweede keer, en het tweede weekend op rij, de kopstart in de eerste manche. Hij bleef de wereldkampioenen van 2016 en 2017, Tim Gajser en Tony Cairoli, voor. Beide toppers moesten achter Herlngs in de openingsfase wat plekjes laten schieten. Cairoli kwam als zesde uit de openingsfase, terwijl Gajser uiteindelijk zijn weg naar de tweede positie terugvond. Clément Desalle, derde in het kampioenschap, kreeg te maken met koppelingsproblemen en viel vanaf de vierde positie uit.

Glenn Coldenhoff uit Best reed een sterke race, hoewel het resultaat hem niet veel oplevert. De teamgenoot van Herlings kwam pas als negentiende door in de eerste ronde, maar vocht zich terug naar de top-tien. Na de uitvalbeurt van Desalle en het inhalen van Maximilian Nagl, ging Coldenhoff naar de negende positie. In de slotfase pakte Coldenhoff nog een plekje op Evgeny Bobryshev en Jeremy Seewer. Ook Jeremy van Horebeek, rijdend op de zesde positie leek nog binnen handbereik, meer bleef Coldenhoff net voor.

Vijf seconden

Vooraan bleef Gajser goed het spoor volgen van Herlings, terwijl ook Gautier Paulin en Romain Febvre het tempo hoog hielden. Cairoli kon de aansluiting vinden bij Febvre en maakte korte metten met de Yamaha-coureur op de hobbels. De Italiaan had het lastiger met Husqvarna-rijder Paulin. De regerend wereldkampioen bleef op zoek naar snellere lijnen om de landgenoot van Febvre te kunnen passeren. Terwijl de kleine Siciliaan probeerde voorbij te gaan aan Paulin, kwam het duo steeds dichter bij Gajser in de buurt. Herlings verdween vooraan uit zicht voor de Sloveen. Met nog twee ronden te gaan pakte Cairoli Paulin kon hij nog op jacht naar Gajser. Opnieuw pakte Cairoli meer snelheid over de heuvels en zo wist hij de schade in het kampioenschap te beperken tot drie punten. De vijf seconden voorsprong van Herlings bleek afdoende om de winst binnen te halen.

In de MX2 ging de overwinning naar de 17-jarige Spanjaard Jorge Prado, die ondertussen een dreiging begint te vormen voor merkgenoot Pauls Jonass. Voor de Nederlanders verliep de eerste race wat minder goed. Na een matige start kwam Davy Pootjes (Ammerzoden) terug tot de zeventiende positie, waarna hij uitviel met een mechanisch probleem. Ook Micha-Boy de Waal (Veen) viel uit vanuit een veertiende positie. Bas Vaessen uit Swalmen was de beste Nederlander op de tiende positie.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement