Dressuuramazone Witte-Vrees wil via Den Bosch naar Parijs: 'Zou mooi cadeau zijn'

VideoVoor dressuuramazone Madeleine Witte-Vrees (45) uit Schijndel staat er op Indoor Brabant veel op het spel. Zaterdag kan ze zich tijdens de FEI World Cup plaatsen voor de wereldbekerfinale in Parijs volgende maand.

Volledig scherm
Madeleine Witte-Vrees met haar toppaard Cennin. De combinatie staat op dit moment op de zestiende plek op de wereldranglijst dressuur. Hiermee is ze de beste Nederlander. Foto Marc Bolsius © copyright Marc Bolsius

Als geboren Hinthamse voelt Indoor Brabant als thuiskomen voor dressuuramazone Madeleine Witte-Vrees. ,,Het is altijd heel speciaal om hier te mogen rijden. Voor mij is het dé wedstrijd van het jaar. Ook is Indoor Brabant het enige internationale concours waarbij ik gewoon lekker thuis kan slapen. Dat vind ik heel prettig”, zegt Witte-Vrees, die inmiddels al jaren in Schijndel woont. Bovendien traint ze sinds 2010 enkele keren per maand bij dressuurlegende Anky van Grunsven, de huidige toernooidirecteur van Indoor Brabant. ,,Daarom zou het helemaal leuk zijn als ik zaterdag een goede kür kan neerzetten.”

Dertig jaar geleden was Madeleine Vrees (zoals ze toen nog door het leven ging) voor het eerst actief in de Brabanthallen. ,,Als meisje van vijftien deed ik toen namens rijvereniging Sint Lambertus in Gemonde met de viertallen mee aan een dressuurproef. Ik weet nog dat ik na mijn wedstrijd ademloos op de tribune naar het dressuur keek. Ik was destijds heel erg onder de indruk van de Duitser Reiner Klimke, die toen al in de vijftig was.”

Inmiddels heeft de Brabantse zelf de wereldtop in het vizier. Op dit moment staat ze met Cennin (11) op de zestiende plek op de wereldranglijst waarmee ze tevens de beste Nederlander is. ,,Na enkele pechjaren ben ik heel blij dat ik nu over twee heel goede paarden beschik. Behalve Cennin heb ik ook Wynton (14). Verder heb ik hoge verwachtingen van de 11-jarige Charmeur. Binnenkort wil ik met Charmeur een eerste Grand Prix rijden.”

Wereldbekerfinale 

Tijdens de wereldbekerwedstrijd zaterdag in Den Bosch hoopt Witte-Vrees met Cennin de nodige punten te verzamelen. De amazone heeft goede papieren om volgende maand deel te nemen aan de prestigieuze wereldbekerfinale in Parijs. ,,Ik sta gedeeld achtste op de ranglijst van de wereldbeker. De beste negen mogen naar Parijs. Ik verwacht dat een uitslag in de top-vijf zaterdag voldoende is”, zegt Witte-Vrees die bij kwalificatie met Cennin zal afreizen naar Frankrijk. Het zou de tweede keer in haar carrière zijn dat ze bij de wereldbekerfinale dressuur van de partij is. Vorig jaar eindigde ze in het Amerikaanse Omaha bij haar debuut op een fraaie vijfde plaats met Cennin. Hiermee bleef ze Edward Gal net voor en tekende ze voor de beste Nederlandse prestatie.

,,Het wordt spannend zaterdag. Ik heb er heel veel zin in. Veel familie en vrienden komen naar de Brabanthallen. Dat maakt het allemaal extra bijzonder. En mijn man Nico is jarig. ,,Ja, een paar dagen Parijs zou een mooi cadeau zijn.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement