Volledig scherm
Willem Mandigers. © FotoMeulenhof

Eindhovense darter Mandigers gaat voor eerste zege op WK

Na drie mislukte pogingen moet het nu toch eens de goede kant op vallen voor Eindhovenaar Willem Mandigers (28). De darter verloor al zijn eersterondepartijen op de BDO World Darts Championship (Lakeside) en vandaag wil hij tegen Nick Kenny uit Wales een einde maken aan die serie.

Het lag de voorgaande keren aan de zenuwen, de tegenstander en hemzelf, maar dit toernooi mag er geen excuus meer zijn voor Mandigers. Hij wil eindelijk eens een ronde verder in Frimley Green: ,,Als ik verlies, ga ik de volgende dag naar huis. Ik heb er geen boodschap aan om dan te blijven.”

Met zijn vorm zit het wel goed. Mandigers noemt dit zijn beste jaar en gooit als geplaatste speler (11) op Lakeside, mede dankzij winst op de Turkish Masters. Voor Mandigers verandert er ondanks zijn geplaatste status weinig aan de doelstelling: ,,Ik moet constanter zijn en de eerste ronde van Lakeside eens overleven. Dan krijg ik automatisch meer ervaring en groeit mijn vertrouwen.”

Hogerop

De man met een missie kijkt al stiekem vooruit. Nu hij voor de vierde keer op Lakeside staat, denkt hij na om de stap naar de PDC (Professional Darts Corporation) te maken. Deze bond wint het qua populariteit ruim van de BDO en enkel door de PDC georganiseerde wedstrijden worden op de Nederlandse tv uitgezonden. Mandigers ziet de stap hogerop niet als prioriteit: ,,Ik ambieer de stap binnen een à twee jaar te maken. Als me dat niet lukt, laat ik de PDC misschien wel voor wat het is. Het niveau moet er bij mij ook zijn. Ik wil niet iedere week tegen Van Gerwen gooien en met 7-0 verliezen. Daar heb ik niks aan.”

Quote

Ik wil niet iedere week tegen Van Gerwen gooien en met 7-0 verliezen. Daar heb ik niks aan.

Willem Mandigers

Er is ook een andere kant van de medaille. Hoewel er beduidend meer aandacht is voor PDC-toernooien en het prijzengeld hoger uitvalt, brengt het rondreizende circus ook meer kosten met zich mee. En als hij faalt bij die bond, raakt hij er zijn Pro Tourkaart ook weer kwijt. Financieel kan dat problemen met zich meebrengen voor Mandigers, die nu een fulltime baan heeft bij H&S Betonwaren op de afdeling verkoop. Twijfelen tussen een carrière als profdarter of medewerker bij het Helmondse bedrijf doet hij niet: ,,Uiteraard kies ik dan voor het darten. Dan heb je toch van je hobby je beroep gemaakt.

Die hobby beoefent hij pas vanaf zijn vijftiende, toen hij met vrienden begon met darten. Ze gingen naar café De Babbel in Eindhoven: ,,De eigenaren verkasten van De Babbel naar ’t Zwaantje en wij zijn meeverhuisd. We werden in een team gevraagd, maar omdat we nog minderjarig waren en niet eens de kroeg in mochten, kwamen ze mijn vader om goedkeuring vragen. Die vond het prima.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement