Volledig scherm
Iso Sluijters probeert een Belg af te stoppen. FOTO EDDY VANOPPEN © BELGA_HANDOUT

Eindhovense handballer Iso Sluijters: 'Laten we hopen op een gunstige loting'

De Nederlandse handballers zijn dicht bij een plek op het WK. Oranje met in de ploeg Ephrahim Jerry en Iso Sluijters uit Eindhoven won zondagmiddag in Sittard voor een uitverkochte sporthal met 33-30 van België. Daarmee verzekerde het zich van de eerste plek in de WK-kwalificatiegroep. Die plek geeft recht op een plek in play-offs in juni.

Iso Sluijters, die tot zijn eigen verrassing zijn vijftigste interland speelde, startte in de basis bij Oranje. Nederland sloeg halverwege de eerste helft een gat van vijf doelpunten met België, mede door goed keeperswerk van Gerrie Eijlers. Door onoplettendheid bij de Nederlanders konden de Belgen het verschil voor bij rust iets meer beperken: 17-14. 

Na rust wist Nederland die voorsprong te behouden, al werd het vlak voor tijd nog even spannend. De Belgen wisten via 27-22 terug te komen tot twee treffers: 28-26. Maar Oranje wist de rust te bewaren en scoorde zelfs tweemaal in ondertal waardoor het 30-26 werd. Daarna werd de wedstrijd solide uitgespeeld: 33-30. Sluijters was eenmaal trefzeker, Jerry scoorde twee keer.

Quote

We wisten dat het een keiharde wedstrijd zou worden.

Iso Sluijters

De vreugde bij Oranje was groot na de overwinning in de uitverkochte hal in Sittard. Sluijters en Jerry werden van alle kanten gefeliciteerd. Sluijters, die onlangs bij zijn Poolse club Gornika Zabrze bijtekende, glom van trots. ,,We wisten dat het een keiharde wedstrijd zou worden. We hadden afgesproken om te gaan beuken in de dekking en onze snelle aanval te spelen. Dat lukte." Ondanks dat het nog spannend werd, had de Eindhovenaar geen moment zorgen. ,,We waren de hele wedstrijd beter dan de Belgen. Ze kwamen wel terug, maar onze marge was groot genoeg." Voor nu hoopt Sluijters eindelijk eens op een beetje mazzel. ,,Laten we nu eindelijk eens hopen op een gunstige loting. Dat verdienen we met deze groep. En dan kunnen eindelijk een keer naar een eindtoernooi toe."

Na het EK in Kroatië wordt bekend tegen wie Nederland in de play-offwedstrijd moet spelen. De winnaar over twee duels kwalificeert zich voor het wereldkampioenschap 2019 in Denemarken en Duitsland.

De Nederlandse handballers hebben zich sinds het WK van 1961 nooit meer weten te plaatsen voor een mondiale eindronde. De mannen van Oranje blijven daarmee ver achter op de vrouwen, die vorige maand het WK in Duitsland nog afsloten met brons.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement