Volledig scherm
Erik van Loon © Bert Jansen

Erik Van Loon wint ELE Rally na uitsluiting snelste rijder Kuipers

VELDHOVEN - Erik van Loon en zijn navigator Harmen Scholtalbers zijn zaterdagavond gehuldigd als winnaar van de 52e ELE Rally. Met hun Subaru Impreza WRC waren ze niet de snelste, maar ze namen de eerste plaats over van de gediskwalificeerde Dennis Kuipers en diens Ford Fiesta WRC.

Kuipers kwam vrijdagavond door een elektrische storing stil te staan op de snelweg en werd vervolgens door een andere deelnemer naar het parc fermé geduwd.

Reglementair is dergelijke hulp echter niet toegestaan, waardoor de wedstrijdleiding Kuipers in de loop van zaterdag diskwalificeerde. De coureur uit Borne ging in beroep. In de nacht van zaterdag op zondag, na lang beraad, werd zijn protest echter afgewezen. Zodoende blijft de eerste plaats in handen van Van Loon.

Bernhard ten Brinke en zijn Skoda Fabia R5 eindigde achter Van Loon en regerend kampioen Jasper van den Heuvel completeerde de top-3 met zijn N4-klasse Mitsubishi Lancer Evo X. Piet van Hoof en Mark van Eldik, allebei tweevoudig ELE-winnaar, eindigden respectievelijk op de vierde en vijfde plek.

Volledig scherm
ELE Rally 2016 © Bert Jansen
Volledig scherm
Winnaar Erik van Loon op KP Wintelre © Kees Martens/fotomeulenhof