Volledig scherm
Archiefbeeld Etienne Bax.

Etienne Bax waant zich in slechtnieuwsshow

Slecht nieuws kreeg Etienne Bax al voordat het GP-weekeinde in Zwitserland begonnen was. Het werd er in Roggenburg niet beter op voor het zijspanteam Bax/Stupelis.

Bax dreigt zijn 36 WK-punten van de GP in Strassbessenbach in te moeten leveren. Uit een test bleek dat de benzine van Bax niet aan de norm voldeed. Het zogeheten MON-getal was te hoog: 90,6 waar het 90 moet zijn. Bax gaat uit van een laboratoriumfout, omdat het verschil zo klein is. ,,Daarom hebben we een contra-expertise aangevraagd. We gebruiken door de internationale federatie goedgekeurde benzine. We willen op een eerlijke manier de concurrentie aangaan.”

In Roggenburg zag Bax zijn laatste theoretische kans op titelprolongatie in rook opgaan. Zijn oud-bakkenist Ben van den Bogaart uit Arendonk werd met stuurman Marvin Vanluchene wereldkampioen. De Belg is met 22 jaar en 8 maanden de jongste wereldkampioen zijspancross ooit. Voor Bax stapelden de tegenslagen zich op. Door een crash in de eerste manche en materiaalpech (afgebroken beugel) in de tweede kwam hij niet verder dan de veertiende plaats. Broer en bakkenist Robbie Bax eindigde met Daniël Willemsen als zesde.