Volledig scherm
Finus Verdonck: "Het organiseren ligt me."

Finus Verdonck zorgt voor een natje en een droogje

EINDHOVEN/HELMOND - Het ED draagt sport in de regio een warm hart toe. Van voetbal tot korfbal en van biljarten tot shorttrack. Daarom organiseert het ED de verkiezing ‘Clubhelden van de amateursport’.

Naam: Finus Verdonck
Leeftijd: 71 jaar
Club: Littie of Littienie Helmond

In de kantine van petanquevereniging Littie of Littienie uit Helmond hoeft niemand iets tekort te komen. Barbeheerder Finus Verdonck zorgt al tien jaar lang voor de inwendige mens bij de jeu de boules-club met de meer dan toepasselijke naam. "Wanneer we aan het spelen zijn, komt die uitdrukking wel vijftig keer langs", vertelt Verdonck. "We zijn een actieve club waar mensen gezellig een balletje komen gooien. De samenhang is groot, als er een lid ziek is gaat er iemand met een aardigheidje langs en ook alleenstaanden worden in de club opgenomen. Die teren de hele week op een middag of avondje uit."

De Helmonder is al negentien jaar lid en werd in 2006 benoemd tot bestuurslid dat zich bezighoudt met de bar en het interieur van het clubgebouw. Dat houdt in dat hij iedere maandag de voorraad opneemt en boodschappen haalt. "Ik doe alles wat nodig is in de kantine en mocht het aan iets ontbreken dan ga ik nog een keer op stap. We schenken 32 soorten drank en als er een toernooi op zondag is serveren we ook hamburgers, frikadellen en bitterballen."

Om de twee weken heeft Verdonck dik honderd man binnen zitten als alle zeven Helmondse verenigingen in de stadscompetitie komen spelen en binnenkort komt ook petanqueclub Huac op donderdagmiddag gebruikmaken van de faciliteiten van Littie of Littienie. "Dat komt er dan ook nog bij. Het organiseren ligt me en ik vind het gezellig en fijn als mensen tevreden zijn. Mijn drijfveer is hoofdzakelijk om de mensen bij elkaar te houden en sociaal bezig te zijn."

Op dinsdag, wanneer het clubavond is, probeert Verdonck zelf een potje petanque te spelen. "Gemiddeld ben ik twaalf uur per week bezig, maar dan heb ik nog geen balletje gegooid. Dat is wel waar ik uiteindelijk lid voor ben geworden, dus dat moet ik ook een beetje bijhouden. Zo kan ik zelf ook een keertje winnen."