Hansen blijft dromen ondanks visuele handicap: 'Kijk naar alles behalve de baan en obstakels zelf'

VideoDanny Hansen (24) staat aan de vooravond van het Ice Cross Downhill World Championship, een snoeiharde schaatswedstrijd op een hindernisbaan. Opmerkelijk is dat de Eindhovenaar over slechts 10% zicht beschikt. ,,Ik kijk naar alles behalve de baan en obstakels zelf."

Hansen liep zijn visuele handicap op toen hij nog maar dertien jaar oud was. ,,Iedereen doet domme dingen als-ie jong is. Dit keer ging het mis. Vuurwerk ontplofte. Mijn armen, mijn gezicht, alles was verbrand. Ze vertelden me dat ik nooit meer zou zien." Het zicht van de jongeling nam drastisch af, maar hij knokte zich terug. En hoe.

Ondanks zijn beperkte zicht neemt Hansen het tijdens de Crashed Ice-race op zaterdag 20 januari in Saint Paul (VS) op tegen de absolute wereldtop. Met snelheden tot tachtig kilometer per uur lijkt dat onbegonnen werk, maar niets is minder waar. Hansen eindigde al drie keer eerder bij de beste vijftig Crashed Ice-skaters en behaalde in individuele races zelfs driemaal een top 20-finish.

Grappig en bijzonder

De Eindhovense atleet trotseerde de baan overigens al eerder, maar toen was zijn zicht nog beter. ,,Toen ik nog 50% zicht had, behaalde ik goede resultaten en nu dus ook met maar 10% zicht. Ik weet niet hoe, maar het is wel grappig en bijzonder. Nu spoorden mijn vrienden me aan om nogmaals mee te doen."

Hoe ver hij daadwerkelijk kan reiken, dat is ook voor Hansen zelf nog een verrassing. De seizoensopener in Saint Paul is vanaf 20 januari live te volgen via Ziggo Sport.

Volledig scherm
Archieffoto Danny Hansen. © Ton van de Meulenhof
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement