Volledig scherm
Kim Dillen komt over de finish in de halve marathon van Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Herboren Kim Dillen: ‘Leven en lopen zonder pijn is een genot’

Na haar geslaagde enkeloperatie is er voor Kim Dillen een nieuwe wereld opengegaan. De halve van Eindhoven plakte ze daarom maar al te graag aan de hele van Berlijn vast.

De ontspanning straalde van haar gezicht af. ,,Leven en lopen zonder pijn is een genot”, liet Kim Dillen weten nadat ze als snelste vrouw de halve marathon van haar Eindhoven had afgewerkt. De tijd, 1.15.06, was goed, maar kon volgens haar nog veel beter. ,,Het moment om te versnellen stelde ik steeds uit”, klonk het lachend. ,,Ik dacht dat een 1.14 er in zat, maar ik was denk ik toch bang om mezelf op een hoop te lopen.”

Hard gaan

Op zich geen rare gedachte. Twee weken geleden immers ging Dillen nog vol in de marathon van Berlijn. ,,Ook al heb ik na Berlijn niet veel meer gedaan, vandaag wilde ik in Eindhoven nog een keertje hard gaan. De mentale druk is er toch al af.” Berlijn was immers dé test op weg naar een nieuw hoofdstuk in haar carrière. ,,Ik ben nu 34 en ik denk dat ik goed ben op de marathon. Dus heb ik begin dit jaar gezegd dat het een keer echt tijd was geworden om een lange termijn plan te maken waarbij alles in het teken staat van de marathon. Alles wat we onderweg daarheen doen is mooi meegepakt, maar de focus gaat niet meer op de 10 kilometer of andere kortere nummers.”

Berlijn geldt als de meest ideale marathon als het gaat om tijden. ,,Daarom heb ik die gekeken om mezelf eens goed te testen en te kijken waar ik sta.” Gezien de omstandigheden (koud, net weer) viel de tijd (2.33.24) niet eens tegen.

Pijnvrij

Veel belangrijker voor haar is het gevoel dat ze na jaren van sukkelen eindelijk weer pijnvrij kan lopen. Begin dit jaar is de Eindhovense geopereerd aan de enkel, die alle ellende veroorzaakte. ,,Na die operatie ging het steeds beter.” Toen ook durfde ze gaan denken aan een Missie Marathon. ,,Het hele traject in de richting van Berlijn heb ik pijnvrij kunnen lopen”, zo schetst Dillen het herwonnen geluk in haar leven en lopen.

,,Het maakt het allemaal veel leuker, Het is zoveel meer genieten als je kunt lopen zonder pijn. Als je altijd maar tegen pijn loopt te vechten, is dat niet meer ontspannen. Zonder pijn kun je lekker doortrainen. In het verleden moest ik vaak op de fiets trainingen doen of gaan aquajoggen. Dat hoeft nu allemaal niet meer.”

Een week geleden was zo een weekendje weg met haar collega’s. ,,Ik had er de rust voor. En het was erg leuk. Lekker gegeten en gedronken. Ik wel nog een beetje gesport omdat alle we zoveel calorieën innamen.”

En gistermiddag stond ze aan de start van de halve marathon van Eindhoven. ,,Deze loop ik alleen maar omdat het in Eindhoven is. Ik vind het echt leuk om in mijn thuisstad te lopen. Je komt hier zoveel bekende mensen tegen. Ook onderweg. In het verleden heb ik ‘Eindhoven’ best veel moeten overslaan omdat ik geblesseerd was of een pijntje had. Nu voel ik me fit en dus doe ik nu mee. Het is ook een mooie afsluiting van een periode.”

Wat ze de rest van het najaar gaat doen? ,,Ik sta ingeschreven voor de Zevenheuvelloop. Met de nadruk op ingeschreven, want ik wil het vooral rustig aan doen. Misschien pak ik nog een cross mee. In het verleden liep ik die niet omdat dat goed was voor mijn enkel. Maar wie weet kan ook dat na de operatie weer.”