Volledig scherm
epa06671100 Dutch rider Jeffrey Herlings of the Red Bull KTM team in action during the MXGP class race of the Motocross MXGP Grand Prix in Agueda, Portugal, 15 April 2018. EPA/PAULO NOVAIS © EPA

Herlings breidt voorsprong uit met tiende MXGP-winst

Jeffrey Herlings heeft in Agueda de tiende MXGP-zege van zijn carrière gepakt. De drievoudig wereldkampioen MX2 won beide manches op de zanderige baan en had dat voor een deel te danken aan zijn verbeterde starts. Herlings breidde zijn voorsprong in het kampioenschap op Tony Cairoli met zes punten uit.

Waar Herlings in de eerste manche als beste uit de startblokken kwam, moest hij de kopstart in de tweede race laten aan Shaun Simpson. Ook Romain Febvre en Cairoli waren iets beter weg. Simpson moest het drietal gelijk al laten gaan en Herlings reed in het spoor van Cairoli ook Febvre voorbij, die kort daarvoor de leiding had gepakt. Een overtuigende Herlings reed vervolgens op indrukwekkende wijze voorbij aan zijn rivaal.

Blufpoker

In de minuten die volgden pakte Herlings direct een ruime voorsprong. Binnen vier ronden had de crosser uit Oploo een gat van acht seconden te pakken. Hiermee liet Herlings zien dat de woorden die hij uitte na de eerste manche, toen hij aangaf ingehouden te hebben, geen onderdeel waren van een spelletje blufpoker. De ruimte die de Brabander had kwam goed van pas toen hij in de vierde ronde een klein foutje maakte. Vervolgens kon de 23-jarige KTM-rijder het gat constant boven de vier seconden houden, alvorens de vermoeidheid bij Cairoli toe begon te slaan en de Italiaan foutjes ging maken.

Glenn Coldenhoff kende, net als in de eerste manche, een matige start en moest zich vanaf de achttiende positie wederom terug zien te vechten richting de top-tien. De opmars van Coldenhoff was zeer sterk. Vooral de inhaalactie op Evgeny Borbryshev was indrukwekkend. Uiteindelijk wist Coldenhoff ook Jeremy Seewer nog voorbij te gaan en eindigde hij als zesde in de tweede manche, waarmee hij als vijfde in de daguitslag stond.

Zestien punten los

Jeffrey Herlings won met zijn twee manches dus de GP. Cairoli werd tweede. Zowel Clément Desalle (eerste manche) als Gautier Paulin (tweede manche) vielen een keer uit. Mede daardoor eindigde Tim Gajser als derde op het podium. De voorsprong van Herlings op Cairoli in het kampioenschap bedraagt nu zestien punten.

De Nederlanders in de MX2 deden het dit weekend niet geweldig. Na uitvalbeurten in de eerste manche, wisten Davy Pootjes en Micha-Boy de Waal ook in de tweede manche geen hoge ogen te gooien. Pootjes eindigde als vijftiende, terwijl de coureur uit Veen als achttiende over de meet kwam. De Spanjaard Jorge Prado wist beide manches te winnen. Pootjes, die juist richting de top-tien aan het rijden was in het kampioenschap, zakte in de stand van de elfde naar de veertiende plaats.

Over twee weken, op dinsdag 1 mei, staat de volgende GP op de kalender. Dan reist het MXGP-circus af naar Orlyonok in Rusland.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement