Volledig scherm
Jeffrey Herlings op archiefbeeld © KTM Images

Herlings loopt uit in kampioenschap met GP-winst in Semarang

Jeffrey Herlings heeft zijn zege in de eerste manche van de MXGP van Azië een perfect vervolg gegeven door ook de tweede manche op zijn naam te schrijven. De crosser uit Oploo had het even lastig met Clément Desalle, maar was uiteindelijk de betere, terwijl concurrent Tony Cairoli terrein verloor in het kampioenschap.

Herlings startte weer goed maar de kopstart ging naar Jeremy Seewer. De kampioenschapsleider kwam naast concurrent Cairoli door de eerste bocht, maar was uiteindelijk de slimmere van het duo en kon zo bij de kop blijven. Desalle pakte vroeg de kop voor Herlings en de Seewer. Glenn Coldenhoff moest vanaf de vijftiende plek progressie zien te boeken. Cairoli had het lastig maar kwam uiteindelijk als zevende door na de eerste ronde.

Aan het einde van diezelfde eerste ronde rekende Herlings af met de moeilijk passeerbare Desalle en ging hij naar de leiding. Achter Desalle streden Gautier Paulin, Seewer en Gajser om het laatste podiumplekje, terwijl Cairoli weer naar plaats zes ging.

Vooraan deed Desalle er zichtbaar alles aan om Herlings bij te kunnen houden en begon hij wat foutjes te maken. De Belg slaagde er echter in om op het vinkentouw te blijven zitten. In de vierde ronde trok Herlings echter door en groeide het verschil naar meer dan een seconde. Desalle moest zich vervolgens meer richten op het verdedigen van zijn tweede plaats ten opzichte van Gajser.

Cairoli

Cairoli verloor steeds meer terrein nadat de race in de tweede helft terechtkwam. De Italiaan viel snel terug naar de achtste positie, maar kwam een plekje terug doordat Paulin vanaf de vijfde positie onderuit ging. Later zou Cairoli zich weer herpakken en mede dankzij een foutje van Seewer eindigde de Siciliaan nog op de vierde plaats.

Na wat schommelingen zou Herlings zijn ritme weer oppakken en de overwinning veiligstellen. Zodoende won hij de GP, voor Gajser en Desalle, die in omgekeerde volgorde aan de finish kwamen in de tweede manche. Door de mindere resultaten van Cairoli loopt Herlings dit weekend in totaal 12 punten uit en bedraagt zijn voorsprong in het kampioenschap nu 24 punten. Glenn Coldenhoff kende geen sterke tweede manche en eindigde als veertiende.