Volledig scherm
De wegen van Wouter Rosegaar (l) en Erik van Loon scheiden. © Van Loon Racing

In Turkmenistan begint voor Wouter Rosegaar een nieuw rallyavontuur

Aan de samenwerking tussen rallycoureur Erik van Loon en navigator Wouter Rosegaar komt abrupt een einde. De Zeelandse co-piloot kreeg een aanbod dat hij niet kan weigeren.

Wouter Rosegaar loodste auto’s en trucks naar de finish van de Dakar Rally. Mini en Toyota hebben geen geheimen meer in de zwaarste rally ter wereld voor de ervaren navigator uit Zeeland. Van een Peugeot 3008 DKR Maxi, die de afgelopen edities domineerde, kon hij alleen maar dromen.

,,Nooit gedacht dat het ooit werkelijkheid zou worden”, reageert hij op het aanbod van Harry Hunt. De Brit heeft een droom om ooit nog de Dakar Rally te winnen. In een Peugeot. In die droom is nu ook plaats voor Rosegaar. Met dank aan Erik van Loon, die zijn trouwe navigator deze kans niet wil onthouden.

Kennismaking

Hunt en Rosegaar gaan in september proefdraaien in de woestijnrally van Turkmenistan. De twee hebben na een nadere kennismaking in Londen al een meerjarenplan gesmeed. Het fabrieksteam van Peugeot heeft zich teruggetrokken uit de Dakar Rally. Onder andere de kampioensauto’s van Carlos Sainz en Stéphane Peterhansel kwamen beschikbaar. De Britse vastgoedondernemer Hunt heeft beslag weten te leggen op een exemplaar en was daarmee al succesvol in de Silk Way Rally. Rosegaar is aangestoken door het enthousiasme van Hunt. ,,‘Hoe kom je bij mij uit, want ik sta toch niet in de showroom?’, heb ik hem gevraagd. Hij legde uit dat hij deze uitdaging liever aangaat met een jong iemand dan met een soort mentor. Ook ik heb nog veel te leren”, zegt Rosegaar, hoewel hij op twaalf Dakar-starts al elf keer de finish heeft gehaald. In 2015 eindigde hij met Van Loon als vierde, nog altijd de beste Nederlandse klassering ooit bij de auto’s.

Hij voelde meteen een klik met Hunt, zoals hij die ook heeft met Van Loon. De vleesondernemer uit Eersel maakte de keuze voor Rosegaar een stuk gemakkelijker door hem aan te moedigen met de Brit verder te gaan. Van Loon: ,,Deze kans moet je gewoon grijpen, heb ik tegen Wouter gezegd. We gaan als vrienden uit elkaar. Ik wil zelf nog één keer Dakar doen. Om daarna van de sociale druk af te zijn. Het kost het hele jaar zoveel tijd”, aldus Van Loon (49), die twee weken geleden opnieuw vader is geworden. De vleesondernemer zoekt een andere navigator. De kans dat hij in januari aan de start staat in Zuid-Amerika, schat hij op fifty-fifty.

  1. Eindhoven Atletiek stuurt Robert de Wit weg wegens ongepast gedrag: ‘Dit is voor iedereen verschrikkelijk’

    Eindhoven Atletiek stuurt Robert de Wit weg wegens ongepast gedrag: ‘Dit is voor iedereen verschrik­ke­lijk’

    Eindhoven Atletiek heeft trainer Robert de Wit, drievoudig deelnemer aan de Olympische Spelen weggestuurd na een nieuw incident. Een jeugdlid had een klacht ingediend over ongewenste opmerkingen, eerder kreeg Eindhovenaar De Wit al een tik op zijn vingers en twee jaar proeftijd vanwege ‘verbaal seksueel grensoverschrijdend gedrag’ tegen een meerderjarige atlete van de club, aldus Eindhoven Atletiek-voorzitter Patrick Stassen. ,,Het is een optelsom”, zegt de voorzitter.