Volledig scherm
© Team Van de Laar

Jan van de Laar: complete chaos in Dakar Rally

TILCARA - Het was een complete chaos na afloop van de proef van de achtste etappe van de Dakar Rally, zo ervaarde het team van Jan van de Laar uit Best. Omdat de normale weg naar Salta wegens een aardverschuiving onbegaanbaar is geworden, moest de hele karavaan via een zandpad over een bergpas op 5.000 meter hoogte naar het bivak in Argentinië.

Campers en 6x4-trucks konden en mochten er niet overheen. Voor het Team Van de Laar betekende dat dat maar de helft van de service meekon.

Aanvankelijk werd er in Tilcara een noodbivak ingericht, maar uiteindelijk besloot de organisatie toch het spul via een omleidingsroute van 350 kilometer door de bergen naar Salta te laten gaan. Toen Jan van de Laar arriveerde bij Tilcara, zag hij dat de servicetruck van zijn vader Fried al weg was. "Die laat zich dat geen twee keer zeggen. Als hij via een mooi zandpaadje mag rijden, is hij weg. Hij was er al voordat wij er waren.”

De andere servicetruck moet via een andere route, waarschijnlijk terug via Bolivia. "Die zien we over een dag of twee wel weer”, verwachtte Van de Laar. "Alles wat we nodig hebben zit bij ons pap in de truck. We zullen het alleen even zonder schone kleren moeten doen. Dan maar wat extra deodorant. De negende etappe gaat toch niet door, dus we hoeven ons niet in het zweet te werken. Jammer genoeg.” De organisatie besloot dinsdagavond laat de etappe van woensdag gehaal af te gelasten.

Jan van de Laar had de smaak net goed te pakken. Ook dinsdag in het tweede deel van de marathonetappe had hij het goed naar de zin. “Er zat weer van alles in. Zand, paden, wat kleine duintjes. Het was echt leuk. Ze weten toch in alle proeven wel wat instinkertjes qua navigatie in te bouwen. Wij trappen daar niet in. We hadden wel last van de hoogte, waardoor de truck minder vermogen heeft. We kwamen sommige bergjes maar moeilijk op. Daar hebben we wat op laten liggen.” Dat verklaarde de 27ste tijd van Van de Laar.