Volledig scherm
EPA

Jeffrey Herlings in stijl naar derde wereldtitel

CHARLOTTE - Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft zaterdagavond laat (Nederlandse tijd) voor de derde keer in zijn loopbaan de wereldtitel in de MX2-klasse veroverd. De 21-jarige Elsendorper had in de eerste manche op de Motor Speedway van het Amerikaanse Charlotte niets te duchten van zijn enig overgebleven concurrent, de Zwitser Jeremy Seewer.


Herlings, derde in de tijdtraining, pakte al snel achter de Amerikanen Forkner en Webb de derde positie in de wedstrijd, Seewer moest drie plaatsen toegeven. Eindhovenaar Brian Bogers stak Herlings nog een handje toe door de Zwitser te passeren.

Witte tornado


Vooraf verklaarde Herlings dat hij pas in de tweede manche voluit de strijd aan zou gaan met de Amerikanen, als hij de wereldtitel al op zak zou hebben. Toen leider Austin Forkner in de fout ging en ten val kwam, hield Herlings zich niet langer in. Hij zette in een beweging door de aanval in op Cooper Webb, die een witte tornado met een rode nummerplaat voorbij zag komen. Meter voor meter bouwde Herlings de voorsprong uit. Van de laatste twee omlopen maakte hij ererondes. Seewer, die dit seizoen Herlings geen enkele keer in een rechtstreeks duel wist te kloppen, finishte op de tiende plaats. Brian Bogers werd achtste.

Blessures

Herlings won ook al in 2012 en 2013 de wereldtitel in de lichtere klasse. Door een aaneenschakeling van blessures liet de derde titel twee jaar langer op zich wachten dan Herlings gehoopt had. Ook dit seizoen kwam hij niet schadevrij door. Hij miste drie Grands Prix door een sleutelbeenbreuk, maar de voorsprong die hij door twaalf GP-overwinningen op rij had opgebouwd was zo riant dat zijn leidende positie niet in geding was.

,,Dit is te gek", jubelde Herlings na zijn eerste overwinning ooit op Amerikaanse bodem. ,,De tweede manche wordt belangrijk voor de eindzege hier, maar wat maakt het uit. De titel is binnen", aldus de nieuwbakken wereldkampioen, die in zijn dankwoord met name KTM-mecanicien en vertrouwenspersoon Ruben Tureluren noemde.

Volledig scherm
Jeffrey Herlings. © pro shots
Volledig scherm
Jeffrey Herlings is het stralend middelpunt van een KTM-feestje op het podium in Charlotte. © Ray Archer/KTM
Volledig scherm
Jeffrey Herlings © Ray Archer