Volledig scherm
Jeffrey Herlings © KTM Media

Jeffrey Herlings winnaar kwalificatie GP Assen: 'Ik ben kalm en relaxed'

VIDEOMotorcrosser Jeffrey Herlings uit Oploo heeft zaterdagmiddag de kwalificatie voor de GP van Assen gewonnen en mag zondag in zijn wereldtitelrace als eerste een plekje achter het starthek uitkiezen.

Herlings  (24) heeft aan een zestiende plaats in de eerste manche van zondag (aanvang 14.10 uur) genoeg voor de wereldtitel in de MXGP-klasse. Zaterdag maakte The Bullet in de kwalificatierace geen fout. Zijn enig overgebleven concurrent Tony Cairoli mag zijn motor als tweede naar de startposities rijden. Het verschil na twintig minuten plus twee rondes crossen was bijna achttien seconden. Glenn Coldenhoff uit Best voelde zich in de zandbak op het TT Circuit ook in zijn element en eindigde als derde. Hij zat binnen drie seconden van Cairoli.

,,De energie die je voelt wanneer je de fans passeert is geweldig", reageerde Herlings. ,,Het is erg leuk om hier te racen en ik kijk uit naar morgen. Ik ben eigenlijk best kalm en relaxed. Hopelijk ben ik dat morgen ook en pakt alles goed uit met de motor en het team. Ik kan niet wachten tot ik het kampioenschap binnen heb. Dat is al lang een droom van mij en ik heb er zo hard voor gewerkt."

Rentree

Eindhovenaar Brian Bogers keerde zaterdag terug op het hoogste niveau. Hij maakte in de voorlaatste GP van het jaar zijn debuut in de MXGP met een negentiende plaats in de kwalificatierace. De rijder van HRC miste heel het seizoen vanwege een voetblessure: ,,Ik wilde hier rijden", zei Bogers. Ik zit pas drie weken op de motor en dat is niet lang, maar het voelt oké. De vrije training en tijdtraining waren stressvol. De kwalificatie was al een stuk beter. Iedere keer dat ik de baan op ga voel ik me beter."