Volledig scherm
Eindhovense atleet Jonathan Mutebwa van Lycurgus. © -

Jonathan Mutebwa kan zich weer op sprinten richten

VUGHT - Na een stressvol half jaar heeft Jonathan Mutebwa zijn leven weer helemaal op de rit. Nu kan de Eindhovense atleet zich focussen op snelle sprinttijden.

Ineens deed de kans zich voor waar hij eigenlijk nooit aan had gedacht. Het moment was voor Eindhovenaar Jonathan Mutebwa (24) rijp om opnieuw te starten. ,,Dus ben ik vanuit een veilige situatie in het diepe gesprongen”, zegt de sprinter over zijn overstap van Erwin Mortier en Eindhoven Atletiek naar Marita van Zwol en Lycurgus. ,,Ik heb nog steeds de Olympische Spelen als droom. Ik trainde al tien jaar bij Erwin en had het gevoel dat ik de laatste vier à vijf jaar in mijn ontwikkeling bleef hangen. Ik heb drie keer een flinke terugval gehad door blessures, maar mentaal kon ik het moeilijk los van elkaar zien. Ik begon te twijfelen aan de dingen die ik altijd deed. Maar als je eenmaal werk hebt wordt het lastig om nog te gaan.”

Daarom switchte Mutebwa van trainer en verhuisde hij voor zijn sport naar Amsterdam. Daar liep hij stage en vond hij na zijn afstuderen een baan als fysiotherapeut bij het Sport Medisch Centrum. ,,Eindelijk ben ik gesetteld”, zucht Mutebwa op de atletiekbaan in Vught, waar hij donderdagavond met 11,04 net de 100 meter finale misliep bij de Harry Schulting Games. ,,De afgelopen maanden vond ik het lastig om de balans te vinden. Fysiek kan ik de trainingsbelasting aan, maar naar de volume was ik zoekende. Daarnaast ben ik mijn vastigheden kwijt, moet ik een nieuwe routine ontwikkelen.”

Hoewel hij meer wil dan zijn beste seizoenstijden van 10,95 seconden op de 100 meter en 22,12 op de 200, heeft Mutebwa nog geen spijt dat hij deze stap gezet heeft. ,,Mijn doelen voor dit jaar waren zeker niet alleen sportief. Ik wilde mijn bachelor halen en ook een woning en werk vinden is gelukt. Dat geeft rust. Ik train in Assendelft voor het eerst veel met mannen van mijn niveau of zelfs beter. Ik denk dat de snelle tijden nu ook wel zullen komen.”

Harry Schulting Games

Bij de Harry Schulting Games in Vught eindigde Maureen Herremans als tweede op het onderdeel hinkstapsprong. De atlete van Generaal Michaëlis uit Best kwam tot en afstand van 12,52 meter, een nieuw persoonlijk record. Patricia Krolis van Rotterdam Atletiek won dit onderdeel met een sprong van 12,57.

Jesper Arts uit Liessel eindigde als derde op de 400 meter horden in een tijd van 52,67 seconden, anderhalve tel boven zijn pr. Arts traint bij de organiserende vereniging Prins Hendrik in Vught en werd zaterdag in Den Haag Nederlands clubkampioen. 

B-junior Tim Verbaandert van Eindhoven Atletiek liep op de 3000 meter een nieuw pr van 8.44,32 minuten en werd daarmee elfde in het seniorenveld. Ralph van Houwelingen van Prins Hendrik was de snelste in 8.21,39.

Bekijk hier alle uitslagen van de Harry Schulting Games in Vught.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement