Volledig scherm
Gerard de Rooy tijdens etappe 8 van de Dakar Rally 2017 © Martin Alipaz/EPA

Kamaz deelt klap uit aan Gerard de Rooy

SAN JUAN - Het Russische truckteam Kamaz heeft donderdag in de Dakar Rally een flinke klap uitgedeeld aan Petronas Team de Rooy Iveco. Eduard Nikolaev won de tiende etappe tussen Chilecito en San Juan. Hij nam ook de leiding in het vrachtwagenklassement over van Dmitri Sotnikov, die zeven minuten prijsgaf. Gerard de Rooy verspeelde 23.43 minuten en staat met nog 2 dagen koers op 24.17 van Nikolaev.

Het navigeren bleek lastig en De Rooy had in het deel voor de neutralisatie twee keer lek gereden. Donderdag ging het bij het zoeken naar het tweede waypoint mis. De Iveco Powerstar Torpedo was te ver naar links afgeweken en was met nog een stuk of acht andere trucks aan het rondcirkelen. “Ik reed door de bosjes terug en reed daarbij een band lek", aldus De Rooy. "Ton van Genugten was er snel bij en heeft geholpen met wisselen. Zij hadden wel het waypoint al gevonden, dus daar reden we zo naartoe. Maar toen reed ik wéér lek. Op een steen of zo, ik heb het niet gezien.” Vervolgens kwam hij de rest van de etappe in het stof van Peter Versluis en Ales Loprais te rijden. De Rooy klapte onderweg ook nog eens hard tegen zijn stoel aan, waaraan hij een gekneusde rib lijkt te hebben overgehouden. “Op de neutralisatie stond gelukkig onze service, met dokter Gust van Montfort, op ons te wachten. Gust heeft meteen een spuit gezet tegen de pijn, anders had ik het tweede deel niet gered. Ik ging kapot van de pijn.”

De 39ste Dakar Rally finisht zaterdag in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Als de titelverdediger uit Son nog wat wil, dan moet hij vrijdag op weg naar Rio Cuarto toeslaan. De Rooy: “Ik heb vandaag gewoon goed gereden, maar door die lekke banden ben ik in het stof terecht gekomen. Ontzettend balen. Ik geef nog niet op, maar ik ga morgen niet alles riskeren met kans op nog meer lekke banden.”