Volledig scherm
Kees Koolen tijdens etappe 11 van de Dakar Rally 2017 © ANP

Kees Koolen haalt finish op zelfgebouwde quad

BUENOS AIRES - Bergeijkenaar Kees Koolen heeft de Dakar Rally op zijn zelfgebouwde Barren Racer quad uitgereden. In de korte slotetappe naar Buenos Aires gaf hij zaterdag vier minuten toe op Ignacio Casale uit Chili. Het quadklassement werd gewonnen door de Rus Sergey Karyakin.

Koolen, die dit jaar de vijfde etappe won, eindigde als 17de. Hij bewees snel genoeg te zijn om mee te kunnen doen om de overwinning, maar kwam ook genoeg technische problemen tegen onderweg. Donderdag op weg naar San Juan viel Koolen bijna uit toen na 30 kilometer de brandstofpomp van zijn Barren Racer het begaf. "Iedere twee kilometer moest ik drie tot vier minuten wachten tot hij weer wilde lopen", aldus Koolen op de facebookpagina van Barren Racer. Bij kilometer 98 reed hij een steen tussen zijn ketting. Die brak en sloeg het motorblok kapot. "Ik heb drie uur staan sleutelen voor hij weer wilde rijden. Maar zonder koppeling en iedere twee kilometer moest ik stoppen."

Politie
Koolen vroeg Maikel Verkade om zijn teammaat Bastiaan Nijen-Twilhaar te zoeken. "Hij zag hem dertig kilometer verder, maar Bastiaan mocht niet terugrijden. Ik heb er nog drie uur over gedaan voor ik bij Bastiaan was. Die heeft mij toen honderddertig kilometer getrokken tot de volgende weg. Dat duurde vier uur, maar toen was ik gelukkig op een punt waar service verleend mocht worden." Na drie uur sleutelen was Koolens quad gerepareerd en na tachtig kilometer neutralisatie maakte de ondernemer uit Bergeijk zich op voor het tweede deel van de proef. Het was inmiddels al elf uur 's avonds in Argentinië. "Na een paar kilometer had ik kortsluiting en geen lampen meer. Dus ik heb die tweehonderd kilometer 's nachts door diepe zandsporen zonder licht gereden." Om kwart over drie was Koolen bijna in het bivak toen de politie hem aanhield. "Ik mocht niet rijden zonder licht, want dat was gevaarlijk. Pas na 45 minuten mocht ik toch verder, achter de politie aan. In het bivak moest ik vervolgens eerst een medische keuring ondergaan om te kijken of ik wel fit genoeg was om door te rijden. Uiteindelijk ging ik om half vijf naar bed. En een uurtje later er weer uit om op tijd te kunnen starten." Hij kreeg wel nog een extra zevenenhalf uur straftijd aan zijn broek.

Koolen, de eerste deelnemer die de Dakar Rally uitreed met een motor, quad, auto en truck, eindigde vervolgens vrijdag knap als vijfde in de etappe naar Rio Cuarto. En zondag volbracht hij de zwaarste woestijnrally ter wereld voor de vijfde keer en evenaarde hij zijn beste einduitslag ooit. In 2013 werd hij op de quad ook zeventiende in het klassement.